Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.o
net.pl!newsgate.pl
From: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kotlet po walijsku
Date: 15 Oct 2002 15:48:41 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 35
Message-ID: <0...@a...net>
References: <q...@4...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8BIT
X-Trace: newsgate.onet.pl 1034689721 31634 192.168.240.245 (15 Oct 2002 13:48:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Oct 2002 13:48:41 GMT
X-Mailer: Musashi 3.4.1 (Power Macintosh)
X-Received: from 150.254.68.71 ([213.76.98.38]) by astagor.net ([150.254.68.71]) with
SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Tue, 15 Oct
2002 15:46:32 +0200
X-Received: from 150.254.68.71 ([213.76.98.38]) by astagor.net ([150.254.68.71]) with
SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Tue, 15 Oct
2002 15:46:32 +0200
X-Received: from 150.254.68.71 ([213.76.98.38]) by astagor.net ([150.254.68.71]) with
SMTP (MDaemon.PRO.v6.0.7.R) for <p...@n...pl>; Tue, 15 Oct
2002 15:46:32 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130024
Ukryj nagłówki
> >
> >Schab rozbijamy na cieniutki płatek. kładziemy na niego liŚĺ kapusty
> >włoskiej lub sałaty na to ryba wźdzona i zawijamy.
> >Wszystko smaŔymy
----------
Robilam kiedys cos podobnego, choc teraz jest bardziej skomplikowane
(bo tak po prostu to ja nie umiem) i wedzona ryba NIE. Strasznie sie to
rybne robi, tak rybne, ze moj w kilka miesiecy po doswiadczeniu lazi po
kuchni, zerka podejrzliwie w garki i pyta: ale ryby nie dodalas?
Rybe dodalas tymczasem juz pare razy, ale chytrzej, gotowana:))) Wyszlo
dobre, zwlaszcza w sosie pomaranczowym. Zawijalam tak i indyka i
wolowine i wieprzowine tez, bo ja w ogole lubie roladki produkowac:)))
Ostatnio zawijam te rybe w procesie wysoce skomplikowanym:))) Otoz,
posiadajac juz rybe, zazwyczaj fileta w kostce gotowanego, bo
najlatwiej, dziubie ja widelcem na drobne. Biore czosneczek, tak ze
trzy zeby, kilka lych ketchupu i przecieru pomidorowego (ketchupu dwa
razy tyle co przecieru), oleju nieco i ucieram, potem dokladam
podziubana rybe, a jak mam dzien na szalenstwa, to jeszcze zoltego
serka startego drobno dokladam. Na rozbite miesko klade lisc kapustki
(albo i nie...),
potem smaruje rzecz pasta rybna, zawijam, spinam albo wiaze, rumienie
na patelni. Potem dodaje do tego posiekana cebulke, podlewam sokiem
pomaranczowym i bulionem, w proporcjach pol na pol, dusze przynajmniej
20 minut. Potem wyciagam roladki, wkladam w sosik pocwiartkowana
pomaranczke, albo dwie, albo i trzy i wiecej, zalezy, ile papusnego
zrobilam i ile sosu mam, pomidorki w cwiarteczkach, estragonuje,
doprawiam, wrzucam na chwile roladki jeszcze, coby cieple byly i daje.
Zjadaja, lubia, ryby jeszcze nie wykryli:))))
Troche odbieglam od oryginalu...:)))
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|