Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Iwona" <i...@W...pl.invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kotlet z Ananasem
Date: Sat, 15 May 2004 12:09:20 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 41
Message-ID: <c84pv0$a6i$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <c82i54$rpi$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1943.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1084615456 10450 62.87.227.151 (15 May 2004 10:04:16
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 May 2004 10:04:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201695
Ukryj nagłówki
Piotr Wygoda ( p...@w...pl ) napisał:
> Witam!
> Czy ktos spotkał się z czymś takim?
> Kilka lat temu jadłem na wakacjach w Kołobrzegu.
> Nie wiem (nie pamiętam) z jakiego mięsa był ten kotlet, ale był super.
> Taki duży, grubiutki, a na samej górze leżał słodki ananas :)
> Może ktoś zna przepis na pyszny kotlet z dodatkiem ananasa albo spotkał
> się z czymś takim :)
> Pozdrawiam
Ja znam taki przepis. Pewnie to nie ten, którego szukasz, ale...
1.Lekko rozbite plastry schabowego przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na
patelni (nie muszą być zrumienione, tylko, żeby już nie były twarde/surowe).
2.Przełożyć na blachę (jeśli jest większa ilość - zapiekamy w piekarniku)
lub chwiolowo na talerz (jeśli mamy kilka sztuk, możemy zapiec na patelni
pod pokrywką - jak kto woli) .
3.Następnie na tym samym tłuszczu (jeśli trzeba, to dodać) chwilkę podsmażyć
plastry ananasa osączone z syropu.
4.Na kotlety położyć ananasa i przykryć większą ilością startego sera (mogą
być plastry) np. Havarti.
5.Zapiec na patelni lub piekarniku (do rozpuszczenia sera).
Z syropu po ananasie można wykonać sos, który nadaje potrawie niesamowitego
smaku;)
Syrop wlać do garnuszka, dodać wody (mniej więcej połowę ilości syropu) i
przyprawy do smaku (sól, pieprz, kostka rosołowa lub pół i szczyptę vegety).
Zagotować chwilę. Zagęścić wg uznania mąką pszenną i zagotować.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego i pozdrawiam
Iwona
P.S.
To samo można wykonać używając brzoskwiń - też pycha, które dzielę na
cieńsze plastry(2).
|