Data: 2004-05-15 10:09:20
Temat: Re: Kotlet z Ananasem
Od: "Iwona" <i...@W...pl.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotr Wygoda ( p...@w...pl ) napisał:
> Witam!
> Czy ktos spotkał się z czymś takim?
> Kilka lat temu jadłem na wakacjach w Kołobrzegu.
> Nie wiem (nie pamiętam) z jakiego mięsa był ten kotlet, ale był super.
> Taki duży, grubiutki, a na samej górze leżał słodki ananas :)
> Może ktoś zna przepis na pyszny kotlet z dodatkiem ananasa albo spotkał
> się z czymś takim :)
> Pozdrawiam
Ja znam taki przepis. Pewnie to nie ten, którego szukasz, ale...
1.Lekko rozbite plastry schabowego przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na
patelni (nie muszą być zrumienione, tylko, żeby już nie były twarde/surowe).
2.Przełożyć na blachę (jeśli jest większa ilość - zapiekamy w piekarniku)
lub chwiolowo na talerz (jeśli mamy kilka sztuk, możemy zapiec na patelni
pod pokrywką - jak kto woli) .
3.Następnie na tym samym tłuszczu (jeśli trzeba, to dodać) chwilkę podsmażyć
plastry ananasa osączone z syropu.
4.Na kotlety położyć ananasa i przykryć większą ilością startego sera (mogą
być plastry) np. Havarti.
5.Zapiec na patelni lub piekarniku (do rozpuszczenia sera).
Z syropu po ananasie można wykonać sos, który nadaje potrawie niesamowitego
smaku;)
Syrop wlać do garnuszka, dodać wody (mniej więcej połowę ilości syropu) i
przyprawy do smaku (sól, pieprz, kostka rosołowa lub pół i szczyptę vegety).
Zagotować chwilę. Zagęścić wg uznania mąką pszenną i zagotować.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego i pozdrawiam
Iwona
P.S.
To samo można wykonać używając brzoskwiń - też pycha, które dzielę na
cieńsze plastry(2).
|