Data: 2003-10-10 06:52:44
Temat: Re: Kozie jogurty??
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Michał Gwiazdowski wrote:
> Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
> w wiadomości news:56kbovsam1f1b8fn4j59b40ijvrk95vqal@4ax.com...
>
>>Dorunia napisal(a):
>>O co chodzi z tymi roznicami miedzy krowim i kozim?
>
> w mleku kozim nie ma glutenu na ktory bywa sie uczulonym,
> generalnie niemila sprawa-bez mleka da sie jakos zyc,ale bez chleba
> normalnego i innych produktow ciezej..
>
> pozdrawiam
> --
> mihau
Glutenu???? Mleko nie zawiera czegoś takiego. Bialko, tłuszcze, cukry,
wapń owszem. Ale gluten? Czy to znowu czyjś żart na niepoważne, według
niego, pytanie? Według definicji z encyklopedi:
"gluten (łc. 'klej') biochem. substancja złożona z protein występujących
w ziarnach zbóż; g. jest ważnym czynnikiem przy wyrobie pieczywa,
stosowany również do wyrobu klejów oraz otrzymywania kwasu glutaminowego.
Hasło opracowano na podstawie "Słownika Wyrazów Obcych" Wydawnictwa
Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy:
Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001. "
Uczulenie powoduje białko występujace w mleku krowim.
Ostatnio czytałam artykuł, w którym pani doktor (niestety nie pamiętam
nazwiska) dowodziła, że dzieci uczulone na białko mleka krowiego nie
powinny pić mleka koziego, bo może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna.
Nie mam odpowiedniej wiedzy by ocenić na ile jest to słuszne podejście.
Zastanwiam się tylko co te dzieci mają jeść zamiast mleka.
Pozdrawiam
Bea
P.S. Istnieje pieczywo bezglutenowe. I takaż mąka.
|