From: s...@b...nih.gov (Agnieszka Szalewska-Palasz)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem
Message-ID: <4...@N...nih.gov>
Date: 13 Oct 00 01:32:00 GMT
References: <8rs388$svd$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
Sender: o...@n...pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="us-ascii"; format=flowed
Organization: email<>news gateway
X-Mailer: QUALCOMM Windows Eudora Pro Version 4.2.0.58
Lines: 23
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!news.tpi.pl!news.onet.pl
!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35402
Ukryj nagłówki
W weekend w Bostonie bedac, (trzeba bylo wykorzystac swieto zdobywcow,
czyli wolny poniedzialek) jadlam sobie w North Endzie (dzielnica wloska)
taka oto pysznosc: ciastko a raczej ciacho po wielkosci nazywajac,
francuskie, znaczy apetycznie chrupiaco-warstwowe, w ksztalcie takiego
rozka (ale nie cannoli, rog prawdziwy, z jednej strony cienki, z drugiej
gruby), wypelnione przepysznym kremikiem-nie za slodkim, nie za tlustym,
puszystym, w sam raz. Na pytanie, co to, powiedzieli mi, ze bita smietana z
serkiem ricotta. Czy ktos wie, jak taki krem zrobic? po prostu ubic
smietane, i wymieszac z serkiem i cukrem?? Oczywiscie, cos tam musialo byc
jeszcze, bo takowe ciastko przezylo podroz 8 godzinna, i ciagle bylo
chupiace, a nie nasiakniete.
A swoja droga kazdemu, kto by mial okazje, polecam owa cukiernie w
Bostonie, Mike's Pastry sie zwie, North End, Hanover St.
A ciacho zwalo sie lobster tail, bo tak i tez wygladalo.
nie bede juz opisywac, jakie inne pysznosci mieli. I tak wstyd przyznac,
ile roznych zdazylam przez te dwa dni sprobowac
:-))
pozdrawiam
Agnieszka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|