Data: 2000-10-13 01:32:00
Temat: Re: Krem
Od: s...@b...nih.gov (Agnieszka Szalewska-Palasz)
Pokaż wszystkie nagłówki
W weekend w Bostonie bedac, (trzeba bylo wykorzystac swieto zdobywcow,
czyli wolny poniedzialek) jadlam sobie w North Endzie (dzielnica wloska)
taka oto pysznosc: ciastko a raczej ciacho po wielkosci nazywajac,
francuskie, znaczy apetycznie chrupiaco-warstwowe, w ksztalcie takiego
rozka (ale nie cannoli, rog prawdziwy, z jednej strony cienki, z drugiej
gruby), wypelnione przepysznym kremikiem-nie za slodkim, nie za tlustym,
puszystym, w sam raz. Na pytanie, co to, powiedzieli mi, ze bita smietana z
serkiem ricotta. Czy ktos wie, jak taki krem zrobic? po prostu ubic
smietane, i wymieszac z serkiem i cukrem?? Oczywiscie, cos tam musialo byc
jeszcze, bo takowe ciastko przezylo podroz 8 godzinna, i ciagle bylo
chupiace, a nie nasiakniete.
A swoja droga kazdemu, kto by mial okazje, polecam owa cukiernie w
Bostonie, Mike's Pastry sie zwie, North End, Hanover St.
A ciacho zwalo sie lobster tail, bo tak i tez wygladalo.
nie bede juz opisywac, jakie inne pysznosci mieli. I tak wstyd przyznac,
ile roznych zdazylam przez te dwa dni sprobowac
:-))
pozdrawiam
Agnieszka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|