Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem do tortu
Date: Fri, 10 Mar 2006 09:47:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <dureg1$746$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <s...@r...linux.krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.176.130
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1141980483 7302 213.25.176.130 (10 Mar 2006 08:48:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Mar 2006 08:48:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262574
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marynatka" <m...@f...net> napisał w wiadomości
news:slrne10jvr.6ml.marzenka-nospam@rotfl.linux.krak
ow.pl...
>
> Witajcie,
> Poszukuję przepisu na krem do tortu.
> Tort chciałabym zrobić w piątek wieczorem, tak aby w sobotę o 15:00 goście
> mogli go zjeśc i aby przez noc w lodówce nic mu się nie stało.
> Mam gotowe spody do tortów (wiem, wiem co na ten temat pewnie myślicie,
> ale
> ja przy małym dziecku nie mam czasu na pieczenie biszkoptów), syn już
> sobie
> wymyślił jaki chce tort (w kształcie Jet Fighter...).
> Mi pozostało tylko wykombinowanie masy do środka - cienko mi to idzie.
>
> Poratujecie mnie jakimiś przepisami na smaczne kremy?
> --
> Marynatka
Przyznam się, ze u mnie w rodzinie nikt nie przepada za kremami tortowymi
takimi na bazie masła. Jeśli robię tort to miedzy biszkopty daje bitą
śmietanę 0,5 litra ubitą z dwoma łyżkami cukru i połączoną z jedną galaretką
rozpuszczoną w połowie wody podanej na opakowani. Jak galaretka zaczyna
tężec dodaje bita śmietanę i mieszam. Na wierzch ciasta układam owoce (zimą
z puszki: mandarynki, ananasy, brzoskwinie ) i zalewam galaretka też
zrobiona z mniejszą ilością wody niż na opakowaniu.
Anet
|