Data: 2006-03-10 08:47:37
Temat: Re: Krem do tortu
Od: "Anet" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marynatka" <m...@f...net> napisał w wiadomości
news:slrne10jvr.6ml.marzenka-nospam@rotfl.linux.krak
ow.pl...
>
> Witajcie,
> Poszukuję przepisu na krem do tortu.
> Tort chciałabym zrobić w piątek wieczorem, tak aby w sobotę o 15:00 goście
> mogli go zjeśc i aby przez noc w lodówce nic mu się nie stało.
> Mam gotowe spody do tortów (wiem, wiem co na ten temat pewnie myślicie,
> ale
> ja przy małym dziecku nie mam czasu na pieczenie biszkoptów), syn już
> sobie
> wymyślił jaki chce tort (w kształcie Jet Fighter...).
> Mi pozostało tylko wykombinowanie masy do środka - cienko mi to idzie.
>
> Poratujecie mnie jakimiś przepisami na smaczne kremy?
> --
> Marynatka
Przyznam się, ze u mnie w rodzinie nikt nie przepada za kremami tortowymi
takimi na bazie masła. Jeśli robię tort to miedzy biszkopty daje bitą
śmietanę 0,5 litra ubitą z dwoma łyżkami cukru i połączoną z jedną galaretką
rozpuszczoną w połowie wody podanej na opakowani. Jak galaretka zaczyna
tężec dodaje bita śmietanę i mieszam. Na wierzch ciasta układam owoce (zimą
z puszki: mandarynki, ananasy, brzoskwinie ) i zalewam galaretka też
zrobiona z mniejszą ilością wody niż na opakowaniu.
Anet
|