Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krepy
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Message-ID: <20000303075148271822@[192.168.0.11]>
References: <J%qv4.22188$WD.574795@news.tpnet.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 56
Date: Fri, 03 Mar 2000 06:52:47 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.57.171
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 952066367 212.160.57.171 (Fri, 03 Mar 2000 07:52:47 MET)
NNTP-Posting-Date: Fri, 03 Mar 2000 07:52:47 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24166
Ukryj nagłówki
Marta <m...@e...elblag.pl> wrote:
> Witam wszystkich (raczej czytająca niż pisząca)
> Mam pytanko - czym francuskie krepy różnią się od naszych naleśników?
> Ja robię naleśniki bardzo prymitywnie - mieszam mikserem 2 jajka, dużo
> mleka, mąkę trochę cukru oraz olej i smażę, ale do tych francuskich się nie
> umywają (nawet kupi"am specjalną patelnię Tefala do krep, ale smak się nie
> poprawi" ;-))
Krepy?! Krepa po polsku to rodzaj materialu. Crepes tlumaczy sie
nalesniki i tyle.
Ozywiscie przepisy w roznych krajach i regionach moga sie roznic. We
Francji znaja tantimolles w Szampanii, landimolles w Pikardii, chialades
w Argonne, sanciaux w Limousin, crespets w Bearn, crepes dentelles w
Quimper. Z maki gryczanej robis sie nalesniki galettes. Do nalesnikow
normandzkich dodaje sie calvadosu. etc, etc. Z nalesnikow mozna
ponadto robic rozmaite dania.
Podstawowe rozroznienie to oczywiscie nalesniki slone i slodkie.
Przepis na slone:
1/2 kg maki przesianej przez sito
5-6 ubitych jaj
spora szczypta soli
powyzsze wymieszac
do ciasta dodawac powoli 1 litr mleka, lub mleka pol na pol z woda --
jezeli maja byc lzejsze, lub mleka pol na pol z piwem lub lekiego
rosolu. Nastepnie 3 lyzki oleju lub oliwy dobranych smakiem do potrawy,
ktora mamy zrobic z nalesnikow. Mozna tez dodac 2 lyzki stopionego
masla.
Gotowe ciasto zostawiamy na 2 godz. Przed samzeniem rozcienczamy
odrobina wody.
Slodkie:
Sposob postepoania j.w. z nastepujacymi roznicami:
maka, jajka, sol j.w. + 1 lyzka cukru z wanilia.
Dodajemy 3/4 litra mleka i 1/4 l. wody i maly kleliszek alkoholu:
koniaku, calvadosu lub Grand Marnier
3 lyzki stopionego masla lub dwie lyzki masla i dwie oleju
Do ciasta mozna dodac trzy lyzki cukru rafinowanego lub posypac cukrem
pudrem po usmazeniu.
Smacznego!
Wladyslaw
|