Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "FeLicja" <insearch4myselfNOSPAM@hotmail_NO.comMENT>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P
Date: Sat, 29 Nov 2003 15:21:32 -0500
Organization: news.onet.pl
Lines: 50
Sender: x...@p...onet.pl@pcp02004738pcs.selrsv01.pa.comcast.net
Message-ID: <bqav3o$c8c$1@news.onet.pl>
References: <bq8e4r$4cb$1@atlantis.news.tpi.pl> <bq9alu$4i6$1@inews.gazeta.pl>
<bqauv2$arc$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pcp02004738pcs.selrsv01.pa.comcast.net
X-Trace: news.onet.pl 1070137272 12556 68.83.163.151 (29 Nov 2003 20:21:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2003 20:21:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181183
Ukryj nagłówki
Agata Solon wrote:
> Sluchaj, zglupialam do reszty. Nie ma w moim Outlook'u, w archiwum
> przejrzalam listopad, tez nie ma. Dlaczego u licha?! Poratuj i
> zacytuj ten przepis, prosze.
"W weekend z braku czegos slodkiego w domu popelnilam krowki, na ktore
przepis wygrzebalam z jakiejs angielskiej gazety. Wyszly smaczne i bardzo
krowkowe.
Skladniki:
1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
50 g masla (prawdziwego!)
22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
1 lyzka aromatu waniliowego
Mleko, maslo i cukier wrzucilam na duza patelnie teflonowa (zeby mi sie nie
spalilo) i ciagle mieszajac rozpuscilam wszystko na malym ogniu. Nastepnie
ogien dosc mocno zwiekszylam i gotowalam wszystko 12 minut, caly czas
mieszajac!, bo chce uciekac. Masa ma zbrazowiec i byc gesta i lepiaca. Jest
dobra, gdy kropla upuszczona na talerzyk schlodzony zimna woda zastygnie w
cos w rodzaju toffi. Zgasilam gaz i wszystko mieszalam drewniana lyzka okolo
5 minut, az masa zaczela odchodzic od patelni. Wylozylam na tace wysmarowana
maslem i zostawilam w spokoju na 2 godziny. Potem pokroilam w kostke i
przechowuje w szklanym sloju.
Mniam
Magda-Slonko(Wroclaw)"
A dwa posty pozniej jeszcze to:
"> tzn. 22 dkg/dag czy 22 g ?????
>
> Pytanie pewnie dla większości bezsensowne, ale naprawdę nie wiem.
dkg
Magda-Slonko(Wroclaw)"
Ja chcialabym wiedziec jeszcze jak duza jest ta puszka mleka. Agato, jak
bedzies probowac to daj znac, dobrze? :-)
Kasia
|