Data: 2006-07-18 15:05:22
Temat: Re: Kruszonka
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lia napisał(a) 18/07/2006 16:25:
> ja korzystam z innego przepisu, bo taka zwykła kruszonka namietnei mi sie
> rozpływała na ciescie...
>
> 1/2kg mąki
> 300g masła
> 1 torebka cukru waniliowego
> 150g cukru pudru
> 2 żółtka
> 3 łyżki śmietany kwaśnej
>
> Mąkę przesiać (IMO to konieczność, ale jak ktoś leniwy to może to sobie
> odpuścić). Posiekac ją nożem razem z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka,
> śmietanę, 1 cukier waniliowy. Szybko zagnieść - ale nie stresować się jak
> przy zwykłej kruszonce tą szybkością i posiadaniem zimnych opuszków palców
> ;P Ja się nie stresuję, zagniatam normalnie, i tyle ile uznam za stosowne.
> Ugniecione ciasto w folię alu i do zamrażalki na 20 minut.
Ten przepis to faktycznie jak te shortbreads :-) Więc koniecznie muszę
spróbować. Dzięki :-)
PS. A jaki składnik sprawia, że nie trzeba się spieszyć? Jajko? Ja się qrcze
na pieczeniu nie znam, w sumie jedyne co piekę to tarty (a w zasadzie
quiche), murzynek i ciasto marchewkowe :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|