Data: 2004-07-08 14:37:45
Temat: Re: Kto zna dobry przepis na konfitury z truskawek??
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ccjd3g$gdc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ja się oczywiście na tym nie znam, ale kiedyś tłumaczono mi, że dżem to
> > rozgotowana paćka, a konfitury to całe lub prawie całe owoce w gęstym
> > czymśtam. Z tego punktu widzenia to ja zrobiłem konfitury.
>
> a jednak nie, bo konfitury to cale owoce w syropie, koszmarnie słodkie i
> całkowicie nasycone cukrem. Przetwory ze środkami żelującymi to dżemy.
A mnie się zawsze wydawało, że to kwestia ilości cukru w przetworach - dżem
ma najwięcej cukru a proporcjonalnie najmniej owoców - i jest najmniej
odparowany, stąd jego "galaretowata" konsystencja. Potem są konfitury, a na
końcu powidła(marmolada), które można robić w ogóle bez cukru, jedynie
zagęszczając owoce przez smażenie i odparowywanie nadmiaru soku.
Sowa
|