Data: 2005-09-11 08:30:34
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkowe
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Akulka napisał:
> Witam dostałam kiedyś takie opakowanie podwójne opakowanie amoniaku z
> przepisem, ale włoskiego nie kumam. Może ktoś pomoże??
>
> DOLCETTI TRADIZIONALI
>
> 1 kg farina (mąka?),
> 250 g di zucherro (cukru)
> 4 uova (jaja)
> 200 g di olio d'oliva (oleju z oliwek)
> 100 g di latte (mleka?)
> scorza di limmone grattugiato (starkowana skórka z cytryny?)
> 20 g di ammoniaca per dolci (amoniaku)
>
> No i schody:
> Stendete la farina a corona, aggiungete gli integrenti e l'ammoniaca sciolta
> precedentemente nel latte intiepidito. Impastate.
> Se il composo risultasse troppo duro aggiungete ancora up po' di latte.
> Create dei biscotti nella forma desiderata alti circa 1/2 cm, spolverate con
> zucchero e cuocete in forno a 180oC.
>
> Pomożecie tak pi razy oko?
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
>
>
>
>
Zrobcie kopke z maki z dolkiem w srodku, dodajcie skladniki i amoniak
rozpuszczony wczesniej w letnim mleku.
Rozrobcie wszystko.
Jezeli pasta wyjdzie za twarda dodajcie troche mleka.
Wytnijcie ciasteczka w jakim chcecie ksztalcie, wysokie okolo 1/2 cm,
oproszcie cukrem i upieczcie w piecu w temp. 180°.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|