Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jarek Wójtowicz" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchenka indukcyjna+aluminium
Date: Mon, 7 Jan 2008 14:15:31 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 22
Message-ID: <fltc63$g8s$1@inews.gazeta.pl>
References: <o...@d...home.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: mail2.aareon.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1199715331 16668 172.20.26.243 (7 Jan 2008 14:15:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Jan 2008 14:15:31 +0000 (UTC)
X-User: jarek.wojtowicz
X-Forwarded-For: 172.20.6.65
X-Remote-IP: mail2.aareon.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308399
Ukryj nagłówki
A ja słyszałem, że właśnie z powodu braku przemagnesowania straty wynoszą nie
7% ale do nawet ok. 30%.
Poza tym garnki bez ferromagnetyków, odpychają zmienne pole magnetyczne
generowane przez płytę zamiast tak jak to by było korzystne dla gotowania,
przyciągać.
Ponadto użycie w dnie garnka wkładki z materiału ferromagnetycznego powoduje
ogniskowanie pola magnetycznego, dzięki czemu wyemitowana energia
elektromagnetyczna będzie przekazana do dna w sposób skupiony. Dzięki temu moc
pola potrzebna do gotowania będzie mniejsza, a zbędna emisja pola poza
garnkiem jest zmiejszana - tyle tytułem strat.
Ale najważniejsze jest to, że w aluminium generują się prądy wirowe, ale w
przeciwieństwie do żelaza czy stali, aluminium (czy miedź) ma za mały opór
elektryczny, który nie pozwala na odopwiednie rozgrzanie się garnka.
W praktyce garnki aluminiowe mogą pozostać zupełnie zimne, ponieważ automatyka
rozpoznawania garnków je zignoruje i generator wys. cz. się w ogóle nie
załączy.
Jarek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|