« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-04 16:38:47
Temat: Kuchenka indukcyjna+aluminiumWitam,
Czy ktoś próbował uzywać aluminiowego garnka na kuchence indukcyjnej?
A jeśli tak, to czy przypadkiem nie zadziałało *zabezpieczenie kuchenki*
przed przekroczeniem poboru mocy i dlatego aluminium się nie nadaje?
Nie ma żadnych *fizycznych* powodów, aby prądy wirowe, grzejące garnek,
nie indukowały się w aluminium. "Magnetyczne" własności naczynia
nie mają tu nic do gadania, no, prawie nic, około 7% wydzielanej energii
bierze się z przemagnesowywania żelaza, reszta z prądów wirowych.
Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to zbyt mała oporność elektryczna
aluminium,
co może powodować nieefektywność ogrzewania.
Antek
Ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-07 14:15:31
Temat: Re: Kuchenka indukcyjna+aluminiumA ja słyszałem, że właśnie z powodu braku przemagnesowania straty wynoszą nie
7% ale do nawet ok. 30%.
Poza tym garnki bez ferromagnetyków, odpychają zmienne pole magnetyczne
generowane przez płytę zamiast tak jak to by było korzystne dla gotowania,
przyciągać.
Ponadto użycie w dnie garnka wkładki z materiału ferromagnetycznego powoduje
ogniskowanie pola magnetycznego, dzięki czemu wyemitowana energia
elektromagnetyczna będzie przekazana do dna w sposób skupiony. Dzięki temu moc
pola potrzebna do gotowania będzie mniejsza, a zbędna emisja pola poza
garnkiem jest zmiejszana - tyle tytułem strat.
Ale najważniejsze jest to, że w aluminium generują się prądy wirowe, ale w
przeciwieństwie do żelaza czy stali, aluminium (czy miedź) ma za mały opór
elektryczny, który nie pozwala na odopwiednie rozgrzanie się garnka.
W praktyce garnki aluminiowe mogą pozostać zupełnie zimne, ponieważ automatyka
rozpoznawania garnków je zignoruje i generator wys. cz. się w ogóle nie
załączy.
Jarek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-07 14:21:30
Temat: Re: Kuchenka indukcyjna+aluminium
"Jarek Wójtowicz" <j...@g...pl> wrote in message
news:fltc63$g8s$1@inews.gazeta.pl...
>A ja słyszałem, że właśnie z powodu braku przemagnesowania straty wynoszą
>nie
> 7% ale do nawet ok. 30%.
> Poza tym garnki bez ferromagnetyków, odpychają zmienne pole magnetyczne
> generowane przez płytę zamiast tak jak to by było korzystne dla gotowania,
> przyciągać.
Aluminium jest paramagnetykiem.
> Ponadto użycie w dnie garnka wkładki z materiału ferromagnetycznego
> powoduje
> ogniskowanie pola magnetycznego, dzięki czemu wyemitowana energia
> elektromagnetyczna będzie przekazana do dna w sposób skupiony. Dzięki temu
> moc
> pola potrzebna do gotowania będzie mniejsza, a zbędna emisja pola poza
> garnkiem jest zmiejszana - tyle tytułem strat.
>
> Ale najważniejsze jest to, że w aluminium generują się prądy wirowe, ale w
> przeciwieństwie do żelaza czy stali, aluminium (czy miedź) ma za mały opór
> elektryczny, który nie pozwala na odopwiednie rozgrzanie się garnka.
Wot gdie sobaka zaryta...
> W praktyce garnki aluminiowe mogą pozostać zupełnie zimne, ponieważ
> automatyka
> rozpoznawania garnków je zignoruje i generator wys. cz. się w ogóle nie
> załączy.
Wysokie częstotliwości? Nie pomyliłeś z mikrowelą?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |