Data: 2008-01-07 14:15:31
Temat: Re: Kuchenka indukcyjna+aluminium
Od: "Jarek Wójtowicz" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A ja słyszałem, że właśnie z powodu braku przemagnesowania straty wynoszą nie
7% ale do nawet ok. 30%.
Poza tym garnki bez ferromagnetyków, odpychają zmienne pole magnetyczne
generowane przez płytę zamiast tak jak to by było korzystne dla gotowania,
przyciągać.
Ponadto użycie w dnie garnka wkładki z materiału ferromagnetycznego powoduje
ogniskowanie pola magnetycznego, dzięki czemu wyemitowana energia
elektromagnetyczna będzie przekazana do dna w sposób skupiony. Dzięki temu moc
pola potrzebna do gotowania będzie mniejsza, a zbędna emisja pola poza
garnkiem jest zmiejszana - tyle tytułem strat.
Ale najważniejsze jest to, że w aluminium generują się prądy wirowe, ale w
przeciwieństwie do żelaza czy stali, aluminium (czy miedź) ma za mały opór
elektryczny, który nie pozwala na odopwiednie rozgrzanie się garnka.
W praktyce garnki aluminiowe mogą pozostać zupełnie zimne, ponieważ automatyka
rozpoznawania garnków je zignoruje i generator wys. cz. się w ogóle nie
załączy.
Jarek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|