Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: " 666" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Kuchenka mikrofalowa - do czego?
Date: Fri, 5 Nov 2004 11:17:27 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 33
Message-ID: <cmfo9t$35p$1@korweta.task.gda.pl>
References: <cm0i0o$rmr$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1jz2911srtasp.12bobyyhryo0f$.dlg@40tude.net>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<cmaa92$feh$1@inews.gazeta.pl>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dmp100.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1099654269 3257 83.24.71.100 (5 Nov 2004 11:31:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Nov 2004 11:31:09 +0000 (UTC)
X-Original-Organization: dhn
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MSMail-Priority: Normal
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:48197
Ukryj nagłówki
Oczywiście, że da się odróżnić potrawę odgrzewaną w mikrofali a taką w garnku czy na
patelni.
Mikrofala grzeje wodę w potrawach, a woda rzadko jest rozłożona równomiernie.
Dopiero potem to ciepło z wody podgrzanej gigahercowymi falami rozchodzi się po
reszcie potrawy.
Porównaj przykładowo bigos odgrzewany w mikrofalówce od takiego w garnku, tylko
niezwłocznie po wyjęciu, różnica jest.
I tak samo w wielu, wielu innych potrawach, niech to będzie ryba po grecku, ..., ...
Chyba największą zaletą mikrofalówki jest podgrzewanie [zwykle] w końcowym naczyniu,
na talerzu, bez przekładania z garnuszka czy
patelni.
Wadą niemożność używania metalowych naczyń, ani nawet tych 'ze złotym paskiem'.
JaC
"Albowiem stopień przykrości zależy od świadomości" - Jonasz Kofta
"Grzegorz Janoszka" <G...@S...pro.onet.pl> wrote in message
news:slrncohkpc.b6.Grzegorz.Janoszka@plus.icsr.agh.e
du.pl...
> On Wed, 3 Nov 2004 11:01:01 +0100 I had a dream that topjes <n...@d...rady> wrote:
> > Faktem jest, że da się odróżnić odgrzaną w mikrofali (nie na grillu) pizzę a
> > podgrzaną w piekarniu. Tak samo da się rozróżnić odgrzenego kotleta,
> > ziemniaki i groszek z marchewką od tego samego odgrzanego na patelni.
> > Podobnie krokiety, pierogi itp itd.
> > Bo piszecie chyba o tym samym - tylko troche inaczej ;)
>
> Mówisz o czymś innym - podgrzewanie w piekarniku do pieczenie,
> podgrzewanie na patelni to smażenie. Oczywiście że nawet dziecko odróżni
> potrawę pieczoną czy smażoną od gotowanej.
>
> Szło mi np. o podgrzewanie zupy, alkoholu itp - tego nie da się
> odróżnić. Podobnie, gdyby na patelni NIE smażyć, a tylko podgrzać, o ile
> to oczywiście jest możliwe, to różnicy też by nie było.
>
> --
> Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres
>
> UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
> specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.
|