Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kupilem w koncu woka ... Re: Kupilem w koncu woka ...- ogórki z mięsem mielonym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kupilem w koncu woka ...- ogórki z mięsem mielonym

« poprzedni post
Data: 2003-06-30 17:56:55
Temat: Re: Kupilem w koncu woka ...- ogórki z mięsem mielonym
Od: "t...@w...pl" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Pomiomo tego, że zrezygnowałeś z ziemniaków (dodatek do potrawy), proponuję
prostą potrawę z woka.
Bardzo i posmakowała, szczególnie kiedy musiałem ja zrobić sam.

życzę smacznego
i miłych wrażeń kulunarnych

ps. przepis pochodzi z jednej z książek z przepisami na woka, niestety nie
posiadam już tej książki ...

PRZYGOTOWANIE

- przygotowanie ok. 10 min. (kwestia biegłości kuchennej)
- Gotoweanie ok. 12 min.
- Dla 4 osób.
- 1 porcja = ok. 230 kal



SKŁADNIKI

30 g przerośniętego boczku bez skóry
2 cebule
4 sałatkowe ogórki średniej wielkości
1 ł. stołowego oleju
4--g mielonej wołowiny
sól
biały pieprz świeżo zmielony
1-2 ł. curry
125 ml czystego rosołu (z błyskawicznego rosołu w proszku)
1 pęczek koperku



PRZYGOTOWANIE

1. boczek pokrajać na kostkę. Cebulę obrać i także pokrajać na kostkę.
Ogórki umyć obrać, przepołowić wzdłuznie i łyżeczką usunąć gniazda nasienne
n, po czym pokrjać na cząstki wielkości mięsa.

2. Olej zagrzać w woku i wytopić w nim boczek. Dodać mięso, silnie
przysmażyć rozgniatając przy tym drewnianą łyzką.

3. Dodać pokrajana cebulę i ogórki i mieszając smażyć kilka minut.

4. Potrawę osolić, opieprzyć i dodać curry. Podlać rosołem i dusić 5-7 min
pod przykryciem. W tym czsie opłukać koperek, otrząsnąć do sucha i drobno
posiekać. Krótko przed końcem gotowania dodać do potrawy i zamieszać.


PROPONOWANY DODATEK

Do duszonych ogórków z mielonym mięsem doskonale npasuje ziemniaczana
sałatka. Dla 4 osób potrzeba 800b ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
obranych i pokrajanych w cienkie plasterki. Marynatę przygotować przez
zagotowanie 200 ml rosołu z 2 łyżkami stołowymi octu i 1 drobno pokrajaną
cebulą. Wywarem zalać pokrajane ziemniaki, osolić je i opieprzyć oraz dodać
3 stołowe łyzki słonecznikowego oleju. Ostawić na kilka minut, często w tym
czasie mieszając. Bezpośrednio przed podaniem poprószyć drobno posiekaną
natką.


MODYFIKACJA RECEPTURY

Dodatek jednej lub dwu stołowych łyżek kaparów lub kilku drobno posiekanych
filetów z sardeli nadaje potrawie pikantny i aromatyczny odcień smakowy.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.07 Daniel Walas
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6