Data: 2003-06-30 17:56:55
Temat: Re: Kupilem w koncu woka ...- ogórki z mięsem mielonym
Od: "t...@w...pl" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pomiomo tego, że zrezygnowałeś z ziemniaków (dodatek do potrawy), proponuję
prostą potrawę z woka.
Bardzo i posmakowała, szczególnie kiedy musiałem ja zrobić sam.
życzę smacznego
i miłych wrażeń kulunarnych
ps. przepis pochodzi z jednej z książek z przepisami na woka, niestety nie
posiadam już tej książki ...
PRZYGOTOWANIE
- przygotowanie ok. 10 min. (kwestia biegłości kuchennej)
- Gotoweanie ok. 12 min.
- Dla 4 osób.
- 1 porcja = ok. 230 kal
SKŁADNIKI
30 g przerośniętego boczku bez skóry
2 cebule
4 sałatkowe ogórki średniej wielkości
1 ł. stołowego oleju
4--g mielonej wołowiny
sól
biały pieprz świeżo zmielony
1-2 ł. curry
125 ml czystego rosołu (z błyskawicznego rosołu w proszku)
1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE
1. boczek pokrajać na kostkę. Cebulę obrać i także pokrajać na kostkę.
Ogórki umyć obrać, przepołowić wzdłuznie i łyżeczką usunąć gniazda nasienne
n, po czym pokrjać na cząstki wielkości mięsa.
2. Olej zagrzać w woku i wytopić w nim boczek. Dodać mięso, silnie
przysmażyć rozgniatając przy tym drewnianą łyzką.
3. Dodać pokrajana cebulę i ogórki i mieszając smażyć kilka minut.
4. Potrawę osolić, opieprzyć i dodać curry. Podlać rosołem i dusić 5-7 min
pod przykryciem. W tym czsie opłukać koperek, otrząsnąć do sucha i drobno
posiekać. Krótko przed końcem gotowania dodać do potrawy i zamieszać.
PROPONOWANY DODATEK
Do duszonych ogórków z mielonym mięsem doskonale npasuje ziemniaczana
sałatka. Dla 4 osób potrzeba 800b ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
obranych i pokrajanych w cienkie plasterki. Marynatę przygotować przez
zagotowanie 200 ml rosołu z 2 łyżkami stołowymi octu i 1 drobno pokrajaną
cebulą. Wywarem zalać pokrajane ziemniaki, osolić je i opieprzyć oraz dodać
3 stołowe łyzki słonecznikowego oleju. Ostawić na kilka minut, często w tym
czasie mieszając. Bezpośrednio przed podaniem poprószyć drobno posiekaną
natką.
MODYFIKACJA RECEPTURY
Dodatek jednej lub dwu stołowych łyżek kaparów lub kilku drobno posiekanych
filetów z sardeli nadaje potrawie pikantny i aromatyczny odcień smakowy.
|