Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "t...@w...pl" <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kupilem w koncu woka ...- ogórki z mięsem mielonym
Date: Mon, 30 Jun 2003 19:56:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 68
Message-ID: <bdpthk$bbb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bdpqje$nsk$1@szmaragd.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: pd159.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1056995702 11627 213.76.67.159 (30 Jun 2003 17:55:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Jun 2003 17:55:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161781
Ukryj nagłówki
Pomiomo tego, że zrezygnowałeś z ziemniaków (dodatek do potrawy), proponuję
prostą potrawę z woka.
Bardzo i posmakowała, szczególnie kiedy musiałem ja zrobić sam.
życzę smacznego
i miłych wrażeń kulunarnych
ps. przepis pochodzi z jednej z książek z przepisami na woka, niestety nie
posiadam już tej książki ...
PRZYGOTOWANIE
- przygotowanie ok. 10 min. (kwestia biegłości kuchennej)
- Gotoweanie ok. 12 min.
- Dla 4 osób.
- 1 porcja = ok. 230 kal
SKŁADNIKI
30 g przerośniętego boczku bez skóry
2 cebule
4 sałatkowe ogórki średniej wielkości
1 ł. stołowego oleju
4--g mielonej wołowiny
sól
biały pieprz świeżo zmielony
1-2 ł. curry
125 ml czystego rosołu (z błyskawicznego rosołu w proszku)
1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE
1. boczek pokrajać na kostkę. Cebulę obrać i także pokrajać na kostkę.
Ogórki umyć obrać, przepołowić wzdłuznie i łyżeczką usunąć gniazda nasienne
n, po czym pokrjać na cząstki wielkości mięsa.
2. Olej zagrzać w woku i wytopić w nim boczek. Dodać mięso, silnie
przysmażyć rozgniatając przy tym drewnianą łyzką.
3. Dodać pokrajana cebulę i ogórki i mieszając smażyć kilka minut.
4. Potrawę osolić, opieprzyć i dodać curry. Podlać rosołem i dusić 5-7 min
pod przykryciem. W tym czsie opłukać koperek, otrząsnąć do sucha i drobno
posiekać. Krótko przed końcem gotowania dodać do potrawy i zamieszać.
PROPONOWANY DODATEK
Do duszonych ogórków z mielonym mięsem doskonale npasuje ziemniaczana
sałatka. Dla 4 osób potrzeba 800b ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
obranych i pokrajanych w cienkie plasterki. Marynatę przygotować przez
zagotowanie 200 ml rosołu z 2 łyżkami stołowymi octu i 1 drobno pokrajaną
cebulą. Wywarem zalać pokrajane ziemniaki, osolić je i opieprzyć oraz dodać
3 stołowe łyzki słonecznikowego oleju. Ostawić na kilka minut, często w tym
czasie mieszając. Bezpośrednio przed podaniem poprószyć drobno posiekaną
natką.
MODYFIKACJA RECEPTURY
Dodatek jednej lub dwu stołowych łyżek kaparów lub kilku drobno posiekanych
filetów z sardeli nadaje potrawie pikantny i aromatyczny odcień smakowy.
|