Data: 2004-06-12 21:01:12
Temat: Re: Kurczak i miód - dylematy
Od: "Agniesia" <a...@l...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam wszystkich.
> Od czasu do czasu czytuję sobie niusy pl.rec.kuchnia, a dziś naszedł
> dzień pierwszego pytania ;-). Przygotowuję obiad "chrzcielny" dla 12
> osób i wymyśliłem sobie jako danie uzupełniające (takie na "dobicie"),
> udźce kurzęce w miodzie.
Ja nie mam często czasu i ochoty na zalewy i inne profesjonalne rozwiązania.
Za to udka kurczaka po prostu układam w żaroodpornym naczyniu,
dość ciasno, bo zwykle jest ich sporo, polewam miodem prosto ze słoika i
posypuję
orzechami włoskimi, ew. rodzynkami. Potem piekę pod foią aluminiową, na
koniec odkrywam,
żeby się zarumieniły. Wszystkim bardzo smakuje, a jest zupełnie bezstresowe
:)
Acha. Można tez użyć udek przygotowanych do grillowania, które można kupić
pakowane na tackach.
Pozdrawiam,
AK
|