Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Kamila Perczak" <c...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak w 5 smakach
Date: Thu, 26 Apr 2001 23:05:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 26
Message-ID: <9ccia1$c6s$4@news.tpi.pl>
References: <9c99ep$es$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa146.radom.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 988400769 12508 212.160.34.146 (27 Apr 2001 19:46:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Apr 2001 19:46:09 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.1
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Kurczak w 5 smakach
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50537
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wiktor Dąbkowski <w...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9c99ep$es$...@n...tpi.pl...
> czy ktoś może poratować przepisem , będę wdzięczny.
Wersja dla leniwych:
Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Obsmażamy na oleju. Gdy kurczak skwierczy
kroimy w słupki marchewkę, wrzucamy na patelnię. Potem w niewielkie kawałki
strąk papryki i też na patelnię. Potem to samo z niedużą cebulą. chwilę
smażymy wszystko razem (warzywa muszą zostać jędrne, nie mogą się
rozlatywać). Po upływie tejże chwili wrzucamy czosnek drobno pokrojony. Gdy
cały dom pachnie już czosnkiem wsypujemy na patelnię przyprawę "5 smaków",
mieszamy i pozwalamy składnikom przegryźć się. W międzyczasie mieszamy sos
sojowy w proporcji 1:1 z zimną wodą, dodajemy nieco mąki ziemniaczanej,
rozbełtujemy i lu! na patelnię. Mieszamy zawartość patelni, żeby pokryła się
brązowym, galaretowatym sosem. Jemy z ryżem. Proporcji nie podaję, bo są
naprawdę dowolne (ja zwykle biorę pół piersi, 1 marchew, 1 małą paprykę, 1
cebulę i 2 ząbki czosnku), ale z przyprawą nie przesadź, bo będzie nie do
zjedzenia (na wyżej podaną proporcję 2 - 3 łyżeczki zupełnie wystarczą).
Smacznego życzę:-).
Kamila Pe.
|