Data: 2001-05-06 12:12:24
Temat: Re: Kurczak w 5 smakach
Od: "Agnieszka" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wersja dla leniwych:
>
> Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Obsmażamy na oleju. Gdy kurczak
skwierczy
> kroimy w słupki marchewkę, wrzucamy na patelnię. Potem w niewielkie
kawałki
> strąk papryki i też na patelnię. Potem to samo z niedużą cebulą. chwilę
> smażymy wszystko razem (warzywa muszą zostać jędrne, nie mogą się
> rozlatywać). Po upływie tejże chwili wrzucamy czosnek drobno pokrojony.
Gdy
> cały dom pachnie już czosnkiem wsypujemy na patelnię przyprawę "5 smaków",
> mieszamy i pozwalamy składnikom przegryźć się. W międzyczasie mieszamy sos
> sojowy w proporcji 1:1 z zimną wodą, dodajemy nieco mąki ziemniaczanej,
> rozbełtujemy i lu! na patelnię. Mieszamy zawartość patelni, żeby pokryła
się
> brązowym, galaretowatym sosem. Jemy z ryżem. Proporcji nie podaję, bo są
> naprawdę dowolne (ja zwykle biorę pół piersi, 1 marchew, 1 małą paprykę, 1
> cebulę i 2 ząbki czosnku), ale z przyprawą nie przesadź, bo będzie nie do
> zjedzenia (na wyżej podaną proporcję 2 - 3 łyżeczki zupełnie wystarczą).
>
> Smacznego życzę:-).
>
> Kamila Pe.
>
>
Jestem nowa w grupie, więc witam wszystkich.Zawsze zastanawiało mnie, czy
taka surowa marchewka dodawana do potraw chińskich nie jest twarda?
|