Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "Agnieszka" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak w 5 smakach
Date: Sun, 6 May 2001 14:12:24 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 30
Message-ID: <9d3iiu$3er$1@flis.man.torun.pl>
References: <9c99ep$es$1@news.tpi.pl> <9ccia1$c6s$4@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: multipc.com.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 989154718 3547 213.77.40.66 (6 May 2001 13:11:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 6 May 2001 13:11:58 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50928
Ukryj nagłówki
> Wersja dla leniwych:
>
> Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Obsmażamy na oleju. Gdy kurczak
skwierczy
> kroimy w słupki marchewkę, wrzucamy na patelnię. Potem w niewielkie
kawałki
> strąk papryki i też na patelnię. Potem to samo z niedużą cebulą. chwilę
> smażymy wszystko razem (warzywa muszą zostać jędrne, nie mogą się
> rozlatywać). Po upływie tejże chwili wrzucamy czosnek drobno pokrojony.
Gdy
> cały dom pachnie już czosnkiem wsypujemy na patelnię przyprawę "5 smaków",
> mieszamy i pozwalamy składnikom przegryźć się. W międzyczasie mieszamy sos
> sojowy w proporcji 1:1 z zimną wodą, dodajemy nieco mąki ziemniaczanej,
> rozbełtujemy i lu! na patelnię. Mieszamy zawartość patelni, żeby pokryła
się
> brązowym, galaretowatym sosem. Jemy z ryżem. Proporcji nie podaję, bo są
> naprawdę dowolne (ja zwykle biorę pół piersi, 1 marchew, 1 małą paprykę, 1
> cebulę i 2 ząbki czosnku), ale z przyprawą nie przesadź, bo będzie nie do
> zjedzenia (na wyżej podaną proporcję 2 - 3 łyżeczki zupełnie wystarczą).
>
> Smacznego życzę:-).
>
> Kamila Pe.
>
>
Jestem nowa w grupie, więc witam wszystkich.Zawsze zastanawiało mnie, czy
taka surowa marchewka dodawana do potraw chińskich nie jest twarda?
|