Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "Agnieszka" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak w 5 smakach
Date: Sun, 6 May 2001 14:16:06 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 40
Message-ID: <9d3ips$3gm$1@flis.man.torun.pl>
References: <9c99ep$es$1@news.tpi.pl> <9ccia1$c6s$4@news.tpi.pl>
<9d3iiu$3er$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: multipc.com.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 989154940 3606 213.77.40.66 (6 May 2001 13:15:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 6 May 2001 13:15:40 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50929
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9d3iiu$3er$1@flis.man.torun.pl...
> > Wersja dla leniwych:
> >
> > Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Obsmażamy na oleju. Gdy kurczak
> skwierczy
> > kroimy w słupki marchewkę, wrzucamy na patelnię. Potem w niewielkie
> kawałki
> > strąk papryki i też na patelnię. Potem to samo z niedużą cebulą. chwilę
> > smażymy wszystko razem (warzywa muszą zostać jędrne, nie mogą się
> > rozlatywać). Po upływie tejże chwili wrzucamy czosnek drobno pokrojony.
> Gdy
> > cały dom pachnie już czosnkiem wsypujemy na patelnię przyprawę "5
smaków",
> > mieszamy i pozwalamy składnikom przegryźć się. W międzyczasie mieszamy
sos
> > sojowy w proporcji 1:1 z zimną wodą, dodajemy nieco mąki ziemniaczanej,
> > rozbełtujemy i lu! na patelnię. Mieszamy zawartość patelni, żeby pokryła
> się
> > brązowym, galaretowatym sosem. Jemy z ryżem. Proporcji nie podaję, bo są
> > naprawdę dowolne (ja zwykle biorę pół piersi, 1 marchew, 1 małą paprykę,
1
> > cebulę i 2 ząbki czosnku), ale z przyprawą nie przesadź, bo będzie nie
do
> > zjedzenia (na wyżej podaną proporcję 2 - 3 łyżeczki zupełnie wystarczą).
> >
> > Smacznego życzę:-).
> >
> > Kamila Pe.
> >
> >
> Jestem nowa w grupie, więc witam wszystkich.Zawsze zastanawiało mnie, czy
> taka surowa marchewka dodawana do potraw chińskich nie jest twarda?
Acha, zapomniałam się przedstawić.Jestem Agnieszka (ta od twardej
marchewki).
|