Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak z KFC
Date: Sun, 11 Jan 2004 20:05:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <110120042005047568%wlalos@onet.pl>
References: <btq3g7$66c$1@news.onet.pl> <btq5v1$3sg$1@serwer.infinity.net.pl>
<7...@4...com>
<btrub1$ea9$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qo187.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1073848059 14583 217.99.24.187 (11 Jan 2004 19:07:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jan 2004 19:07:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186500
Ukryj nagłówki
In article <btrub1$ea9$1@nemesis.news.tpi.pl>, Waldi <w...@w...pl> wrote:
> ha ha ha strasznie smieszne
>
> najsmieszniejsze jest to ze po sprawdzeniu na stronach WWW., w archiwum
> grupy., w przepisach a,la KFC
> stwierdzam ze nikt nie zna tego przepisu , próbowalem zrobic wedlug
> niektórych przepisów i kiszka .
> przede wszystkim nie ten zapach .
Nie tak cuchnęło? ;-)
>
> Zastanawia mnie dlaczego niektórych drazni dyskusja na ten temat .
Nie tyle dyskusja, lecz tysięczne pytanie o przepis. Dyskutować o
"junk food" możemy. Proszę bardzo.
>
> Moze to jeden z zalozycieli ( wlascicieli , prezesów itp. ) KFC w Polsce
> rozsial taka fame pare lat temu , w obawie ze komus sie uda rozszyfrowac ten
> przepis .zwlaszcza tu na grupie zaraz by go cala Polska znala .
>
Kurczak z KFC to produkt przemysłowy, masowy, standaryzowany. Robi się
go w profesjonalnych urządzeniach w określonych parametrach z
półproduktów. Dlatego nikt nie poda Ci przepisu jak się robi tam tego
kurczaka, a gdyby nawet, to i tak nie jesteś w stanie tego zrobić,
najwyżej w domowych warunkach ten proces naśladować, używając
dostępnych Ci produktów wyjściowych.
Rzecz jednak w tym, że celem procesu produkcyjnego w KFC jest imitacja
normalnego panierowanego kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu. Nie
ma on wcale być przy tym wcale szczególnie smaczny, lecz taki, żeby był
tani w produkcji, do zaakceptowania przez możliwie szeroką publiczność
i taki sam w każdym barze KFC na świecie. Starając się zrobić coś
takiego w domu imitujesz imitację. A przecież przepisów na dobre
kurczaki w panierunku jest mnóstwo, możesz się z nimi zapoznać,
wypróbować a nawt eksperymentować, aż trafisz na coś, co Ci będzie
odpowiadało.
Władysław
|