Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-onlin
e.de!t-online.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-
mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: LISTA HORROROWYCH HITÓW NA TALERZU: Labskaus
Date: Tue, 07 Aug 2001 16:29:05 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 29
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9k6npt$m8m$1@news.tpi.pl> <9k9knj$ah2$7@news.tpi.pl>
<3...@z...fu-berlin.de> <9kcjs7$l5p$3@sunnews.cern.ch>
<3...@z...fu-berlin.de> <9kf28n$3m5$6@sunnews.cern.ch>
<3...@t...de> <9kombf$mrb$2@sunnews.cern.ch>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 997194507 6198926 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61640
Ukryj nagłówki
> > o ile w tym jeszcze buraki były, to nazywa się to Lapskaus i smakuje
> > wtedy i tylko wtedy, gdy jest świeżo przyrządzone przez kogoś, do kogo
> > masz zaufanie. Inaczej wychodzi z tego podobizna bigosu restauracji
> > kategorii V, czyli recycling inaczej zwane boskim żarciem. Jeden pan bóg
> > wie, co tam do garnka wpadło.
> Mogły być i buraki, bo miało kolor różowawy. Tak też myślałam, że w wersji
> domowej się może i nadaje do jedzenia. Masz może na toto przepis?
recepta na skróty: püree ziemniaczane do tego trochę masła ewentualnie
rosołu (ale nie za ciapciato rozrobić). Do tego pokrojony spam, czyli
swinskaja tuczonka z puszki. Mięsko na kwaśno jest lepsze, albo jakaś
kiełbasa. Mięsko w kostkę pokroić i z cebulą w maśle podsmażyć. Do tego
ogórki kiszone w kawałki i wszystko wymieszać z ziemniakami. Do tego
dodaje się też śledzia w kawałkach (nie trzeba). Serwować z plasterkami
buraczków kiszonych (lub w occie) i jajkiem sadzonym. Tak jak to powyżej
opisane, to ja lubię (bez spamu, ale z innym mięsem, mogą być resztki
pieczeni). Ludzi mieszających toto z ćwikłą przed podaniem na stół
należy przeciągnąć pod kilem.
aha, oficjalna nazwa niemiecka, to Labskaus, z akcentem na oba a.
> > też nieczęsto, ale na uczelni o 2:30 rano nic się nie dostanie, a na coś
> > z knajpy dienieg niet...
> ...zwłaszcza, że knajpy o tej porze zamknięte ;-)
noo, nie w Berlinie ;-)) Tutaj wiele knajp zamyka o 10:00. A śniadanie
od 16:00 ;-))
Waldek
|