Data: 1999-12-22 19:38:56
Temat: Re: LOSOS
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Slavek <s...@u...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@u...net...
> Ryba Panie, jak ryba.
> Osolic, opieprzyc, w mace obtoczyc.... i na patelnie.
>
> Smacznego,
Jednym slowem kupiles tzw. steki z lososia.
Kazdy skrop sokiem z cytryny, posol i popierz (bialy pieprz), smaz na
teflonowej patelni az bedzie lekko rumiany
do tego polecam sos musztardowy :
w rondelku zagotuj 50 ml wina bialego wytrawnego i 50 ml rosolu drobiowego,
zredukuj o polowe, lekko przypraw sola, bialym pieprzem, dodaj 2 lyzeczki
musztardy (ale uwaga - smak sosu zalezy od musztady; jak dasz jakies
badziewie to sos nie bedzie smakowal; powinna byc francuska - ale nie tylko
z nazwy - musztarda z Dijon; sloiczek takiej kosztuje nawet kilkanascie zl,
ale wystarcza na dlugo), wymieszaj i dolej ok. 100 ml smietany 30 %, gotuj
az bedzie lekko gesty, polej usmazone steki i przybierz liscmi szalwii (to
raczej na lato).
Przemyslaw Koziarski
|