Data: 2007-08-10 18:11:33
Temat: Re: Ładny kawałek cielęciny
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Annie wrote:
> http://tiny.pl/5fc1. Jednocześnie dołączam się do pytania gdyż dysponuję ok
> 30 kg cielęciny (1/2 cielęcia). Co poza pieczoną cielęciną i gulaszem można
> zrobić?
>
> pozdrawiam
> Anna Róg
>
>
Mozna zrobic cielecine po wlosku w stylu picatta, czyli pokrojona w
plastry, rozbita na cienko, umoczona w mace, usmazona na oliwie, podana
z sosem (redukcja) zawierajacym rosol, biale wino, sok cytrynowy i
przyprawy. Rowniez mozna dodac kapary. Podac z lazankami albo z makaronem.
Albo mozesz zrobic zrazy na slodko z rodzynkami. Plastry rozbitej
cieleciny posmarowac mieszanka soli, pieprzu i odrobiny musztardy.
posypac cienka warstwa rodzynek. zawinac jak zrazy. Umoczyc w mace,
obsmazyc na zloto na masle, podlac rosolem i dusic 20 minut. Doprawic
sos do smaku.
Magdalena Bassett
|