Data: 2002-05-29 15:41:42
Temat: Re: Langosz
Od: "IDA" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik puszka78 <p...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:acu37u$4m9$...@n...tpi.pl...
A ja znalazlam w sieci cos takiego:
http://users.freestart.hu/prota/zbieranica_kolacje.h
tm
cytuje za autorem:
Lángos z kefirem (H)
Składniki: 2 szklanki kefiru, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 dag
drożdży, 65 dag mąki
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wygląd tej mieszaniny nie będzie za
elegancki, ale nie trzeba się tym przejmować.
Całość przekładamy do dość dużego naczynia (bo bardzo urośnie), przykrywamy
i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia formujemy z ciasta langosze (tak się to wymawia). Odrywamy
kawałek ciasta i rozciągamy na boki, tak żeby środek placka był bardzo
cienki. Smażymy na gorącym oleju.
Spożywamy polane śmietana, posypane tartym serem, posmarowane sosem
czosnkowym (sól, woda, czosnek). Wegrzy jedza takie placki do przeróżnych
potraw z drobiu.
Lángos ziemniaczany (H)
Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę do
mięsa, sól, pieprz, 1 jajko, 2 dag drożdży (przygotowanych w ciepłym mleku),
1 kg maki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do urośnięcia na około
1 godzinę.
Z ciasta formujemy placki, ale tak, żeby brzegi były lekko grubsze niż
środek. Smażymy na oleju.
Do ciasta można dodać mieloną szynkę, lub martadelę.
Podajemy ze śmietaną, tartym serem, posmarowane sosem czosnkowym (sól, woda,
czosnek).
Lángos "najprostszy" (H)
Składniki: 1 kg maki, 2 dl śmietany, 2 jajka, 3 łyżeczki soli, 2 paczki
suszonych drożdży, 3 szklanki mleka.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (na zimno). Tak przygotowane ciasto
wkładamy do posmarowanego olejem worka z folii. W woreczku należy zostawić
trochę powietrza i ewentualny otwór. Ciasto wkładamy do lodówki (nie do
zamrażalnika) i pozostawiamy tam na co najmniej 24 godziny.
Zawsze wyjmujemy tylko tyle ciasta ile chcemy usmażyć. Przechowywać można
nawet do dwóch tygodni. Formujemy placki rozciągając ciasto od środka na
boki (środek powinien być cieńszy niż brzegi). Smażymy w dużej ilości
gorącego oleju.
Spożywamy ze śmietaną, tartym serem, sosem czosnkowym, dżemem... W takie
langoszowe ciasto można zawinąć parówki. Do ciasta można dodać tarta surową
kapustę, mielone mięso, szynkę...
Niestety jeszcze nie mialam okazji wyprobowac, aale moze ktos sie skusi
pozdrowienia
IDa
|