From: "Ula Dynowska" <u...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <99peuh$r2g$1@zeus.man.szczecin.pl>
Subject: Re: Lasagne - ?
Date: Tue, 27 Mar 2001 13:10:58 +0200
Lines: 26
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: 10.13.7.3
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.13.7.3
Message-ID: <3ac070de$1@news.astercity.net>
X-Trace: 27 Mar 2001 12:52:14 +0100, 10.13.7.3
XPident: uladyn
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.astercity.net!10.13.7.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47606
Ukryj nagłówki
> wczoraj kupilam ciasto na lasagne, tzn taki makaron w szerokich plastrach,
> ale jest on oryginalny wloski. I tylko po wlosku jest napisane jak go
> gotować.
> Może ktos wie, jak sie to gotuje, czy wszystkie listki od razu? Troche
> cieżka ta paczka.
> Acha, jeszcze nigdy nie robilam lasagne. Moze ktos poda mi optymalny
> przepisik (nietrudny i pyszny).
Jesli jest w paczce 0,5 kg, to jest tego na tyle duzo, ze powinno starczyc
na 2, 3 razy. Ja zuzywalam po 3 platy na warstwe, x 4 warstwy. Przed
ulozeniem w blaszce, makaron troche podgotowywalam - wrzucalam po 3 platy do
garnka z duza iloscia wrzacej, osolonej wody na kilka minut ,przekladalam do
miski z zimna woda, wyciagalam na czysta sciereczke, troche obsuszalam, do
naczynia, na to warstwa farszu, a nastepna partia makaronu sie w tym czasie
gotowala. Ja robilam typowy makaron z sosem miesno- pomidorowym i
beszamelem, oraz wegetarianski z baklazanem i beszamelem, ale jednak ten
pierwszy wyszedl bardziej smakowicie. Przepis jest dosyc dlugi, ale
sprowadza sie do zrobienia sosu bolonskiego, 1litra sosu beszamelowego i
ukladania warstwami w naczyniu (23 x 33 cm) sosu bolonskiego, beszamela,
parmezanu, platow ciasta i tak do wyczerpania skladnikow - na wierzchu ma
byc warstwa sosu bolonskiego obficie polanego beszamelem i posypanego
parmezanem i wiorkami masla. Wszystko zapiekac 30- 40 min.
Ula
|