Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Leczo(?)
Date: Fri, 31 Aug 2007 13:20:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <fb8tra$7k3$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fb8p7n$iei$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cwd11.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1188559531 7811 83.19.111.11 (31 Aug 2007 11:25:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Aug 2007 11:25:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301232
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Papa" <p...@a...pl> napisał w wiadomości
news:fb8p7n$iei$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Od dłuższego już czasu nachodzi mnie na zrobienie leczo.
> Mam cukinię, papryczki, ogórki i chciałbym zabrać się za to chociażby od
> zaraz.
>
Witka
To mój przepis na leczo - robiłam wczoraj
Leczo
Składniki:
. 75 dag papryki 9zielona, czerwona, żółta)
. 60 dag dojrzałych pomidorów
. łyżka koncentratu pomidorowego
. 50 dag cebuli
. 40 dag cienkiej kiełbasy
. 1/3 szklanki oleju
. 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
. cukier, ostra papryka w proszku
. sól
Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w piórka. W większym garnku rozgrzać olej, włożyć
cebulę, lekko posolić i dusić pod przykryciem. Z papryki usunąć gniazda
nasienne i pokroić w szerokie paski. Do zeszklonej cebuli dodać paprykę i
paprykę w proszku oraz 3-4 łyżki wrzącej wody. Dusić pod przykryciem, na
małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Małe pomidory pokroić w
ćwiartki a duże w ósemki, dodać do duszących się warzyw. Przyprawić
koncentratem i solą. Dusić pod przykryciem 12-15 min. należy uważać, aby
papryka się nie rozgotowała. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i
zrumienić na patelni nie dodając tłuszczu. Kiełbasę dodać do warzyw i
wymieszać. Na koniec doprawić leczo do smaku. W wegetarjanskiej wersji nie
dodajemy kiełbasy, ale możemy dodać ugotowaną fasolkę szparagową lub
konserwową.
Na obiad leczo możemy podawać z krótkim makaronem, kaszą kuskus lub ryżem.
Natomiast na kolację ze świeżym pieczywem.
Mika
|