Data: 2007-08-31 11:20:34
Temat: Re: Leczo(?)
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Papa" <p...@a...pl> napisał w wiadomości
news:fb8p7n$iei$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Od dłuższego już czasu nachodzi mnie na zrobienie leczo.
> Mam cukinię, papryczki, ogórki i chciałbym zabrać się za to chociażby od
> zaraz.
>
Witka
To mój przepis na leczo - robiłam wczoraj
Leczo
Składniki:
. 75 dag papryki 9zielona, czerwona, żółta)
. 60 dag dojrzałych pomidorów
. łyżka koncentratu pomidorowego
. 50 dag cebuli
. 40 dag cienkiej kiełbasy
. 1/3 szklanki oleju
. 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
. cukier, ostra papryka w proszku
. sól
Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w piórka. W większym garnku rozgrzać olej, włożyć
cebulę, lekko posolić i dusić pod przykryciem. Z papryki usunąć gniazda
nasienne i pokroić w szerokie paski. Do zeszklonej cebuli dodać paprykę i
paprykę w proszku oraz 3-4 łyżki wrzącej wody. Dusić pod przykryciem, na
małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Małe pomidory pokroić w
ćwiartki a duże w ósemki, dodać do duszących się warzyw. Przyprawić
koncentratem i solą. Dusić pod przykryciem 12-15 min. należy uważać, aby
papryka się nie rozgotowała. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i
zrumienić na patelni nie dodając tłuszczu. Kiełbasę dodać do warzyw i
wymieszać. Na koniec doprawić leczo do smaku. W wegetarjanskiej wersji nie
dodajemy kiełbasy, ale możemy dodać ugotowaną fasolkę szparagową lub
konserwową.
Na obiad leczo możemy podawać z krótkim makaronem, kaszą kuskus lub ryżem.
Natomiast na kolację ze świeżym pieczywem.
Mika
|