Data: 2011-10-06 10:53:11
Temat: Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany
Od: "Qrczak" <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Thu, 6 Oct 2011 10:27:58 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Kugiel musi mieć w sobie tłustego i aromatycznego mięsa (najlepszy jest
>> ponoć z gęsiną), z przypraw: bazuje na soli, pieprzu i cebuli, i - co
>> moim zdaniem najważniejsze - powinien być długo pieczony (ja w małym
>> naczyniu żaroodpornym piekę kugla prawie 2 godziny).
>
> Ja nie robiłam, ale wiem, o czym mówię, bo jadam u znajomych - robią tego
> cały gar, taki niski grubościenny, a pieką ok. 4 godziny. Małmazja!
A spokojnie można i więcej. Małe naczynie żaroodporne, jakie posiadam, ma
średnicę małego talerza (ok. 20 cm). No i zresztą najlepsze jest toto
przypieczone przy ściankach i z wierzchu. Dlatego bardzo lubię kugiel
odsmażać.
Qra
|