Data: 2011-10-06 12:06:45
Temat: Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 6 Oct 2011 12:53:11 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Thu, 6 Oct 2011 10:27:58 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Kugiel musi mieć w sobie tłustego i aromatycznego mięsa (najlepszy jest
>>> ponoć z gęsiną), z przypraw: bazuje na soli, pieprzu i cebuli, i - co
>>> moim zdaniem najważniejsze - powinien być długo pieczony (ja w małym
>>> naczyniu żaroodpornym piekę kugla prawie 2 godziny).
>>
>> Ja nie robiłam, ale wiem, o czym mówię, bo jadam u znajomych - robią tego
>> cały gar, taki niski grubościenny, a pieką ok. 4 godziny. Małmazja!
>
> A spokojnie można i więcej. Małe naczynie żaroodporne, jakie posiadam, ma
> średnicę małego talerza (ok. 20 cm).
Ich garnek ma ponad 30 cm.
> No i zresztą najlepsze jest toto
> przypieczone przy ściankach i z wierzchu. Dlatego bardzo lubię kugiel
> odsmażać.
>
Oczywiście, najsmaczniejsze są brzegi - jak w każdej pieczonej strawie i
cieście :-)
--
XL
|