Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marian" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lin w smietanie
Date: Wed, 5 Mar 2003 20:43:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <b45k1j$ecr$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b452vl$j81$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb132.ustka.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046893428 14747 80.49.208.132 (5 Mar 2003 19:43:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Mar 2003 19:43:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147955
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ewa P." <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Wednesday, March 05, 2003 3:52 PM
Subject: Lin w smietanie
Ja to robię w ten sposób:
Sprawionego i umytego lina (przyjmijmy ok. 1 kg) dzielę na dzwonka, nacieram
solą na godzinę, oprószam mąką i smażę na rumiano ze wszystkich stron.
Osobno smażę na oliwie 2 duże cebule pokrojone w krążki do zeszklenia. W
naczyniu do zapiekania układam usmażoną rybę, na niej cebulę, posypuję
cebulę mielonym pieprzem i zalewam to wszystko niecałą szklanką
rozpuszczonego rosołku w kostce (np. drobiowego). Duszę całość pod
przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie mieszam pół szklanki
śmietany z łyżeczką mąki i zalewam tą miksturą rybę, duszę jeszcze pod
przykryciem max 10 min. Na koniec zasypuję wszystko dużą ilością siekanej
zielonej pietruszki lub koperku i podgrzewam jeszcze pod przykryciem klika
minut.
Podaję to na stół w naczyniu do zapiekania, odkrywając dopiero przed
nakładaniem na talerze.
Efekt wizualny i zapachowy jest niesamowity.
Pozdrowienia
Marian
|