Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: piotr <t...@n...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody
Date: Sat, 19 Mar 2005 20:02:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <d1ht85$5h5$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <w...@n...onet.pl>
<3...@n...onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa200.wielkie-drogi.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1111259206 5669 217.99.145.200 (19 Mar 2005 19:06:46
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 Mar 2005 19:06:46 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041217
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235434
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In article <3...@n...onet.pl>,
> "pusiak" <p...@b...pl> wrote:
>
>
>>A czy mógłbyś podać przepis na te parfait
>
>
> Sam nigdy parfait nie robiłem. Muszę spróbować. Przepisy mam i oto jeden
> z nich:
>
> 200 g cukru rozpuszczamy w 80 ml wody i gotujemy "do nitki".
> Bierzemy 8 żółtek i kręcimy kogel-mogel dodając po trochę gorący syrop,
> bez przerywania kręcenia. Kręcimy aż mieszanina wystygnie.
>
> Dodajemy do wyboru:
>
> 60 - 80 ml jakiegoś aromatycznego alkoholu
> 70 - 100 ml bardzo mocnej kawy
> 200 g gorzkiej czekolady roztopionej na łaźni wodnej
> wanilii
>
> 200 ml schłodzonej śmietanki 36% ubijamy ze 100 ml schłodzonego tłustego
> mleka, aż będzie bardzo sztywna. Mieszamy z koglem-moglem i wlewamy do
> odpowiedniej formy (istnieją też specjalne formy na parfait). Wstawiamy
> na 6 godzin do zamrażarki.
>
> Władysław
>
> Władysław
władek ja wiedziałem że ty nigdy nie robiłeś parfait to nie w twoim
stylu a twój styl tpo zaprawić zupę cebulową mąka ( koszmar chcesz to
poeślę ci przezpis )) stawiam głowę przeciwko złowówce że jesteś po
jakiejś koszmarnej polskiej szkole gastronomicznej przyznaj sie
współczuje twojej partnerce
|