Data: 2005-03-19 19:07:56
Temat: Re: Lody
Od: piotr <t...@n...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pusiak wrote:
> Lody na jajach i mleku
>
> 300ml mleka
> 150 ml chudej, słodkiej śmietanki
> 100 g cukru pudru
> 4 zółtka
> kilka kropli esencji waniliowej
>
> Mleko, cukier i śmietanę umieścić w rondlu i zagotować na małym ogniu. Ubić
> żółtka z esencja waniliową. Stale mieszając, zalać ubite żółtka wrzącym mlekiem
> ze śmietaną. Zaczekać, aż całość ostygnie.
> Masę w płytkim pojemniku trzymać w zamrażarce do czasu gdy zacznie zamarzać.
> Wówczas ubić mikserem (ja ubijam nawet kilka razy w ciągu całego procesu
> zamarzania aby były puszyste). Przelewam do mniejszych pojemników i zamrozić.
>
> Czekoladowe:
> 100g czekolady należy rozpuścić bardzo powoli w mleku, na małym ogniu nie
> doprowadzając do wrzenia
>
ok wygląda na to że sposób w który mrozisz lodu jest bardziej odpowiedni
do sorbetu pewnie nie masz maszynki i tu tkwi problem bo składniki i
technika jest spoko jeśli jeszcze w mleku zagotujesz prawdziwą wanilie
będzie lepszy efekt lody zazwyczaj wymagają 4 godzinnego dojrzewania w
zamrażarce natomiast póżniej musisz pamietać o tym zebt je przełozyć do
lodówki przed podaniem czas wypracujesz sama.
piotr
p.s. słuchaj nie wzoruj się na tym władku los bo z jego przepisów wynika
że to zwykły kotleciarz sama już teraz robisz fajniejsze rzeczy
|