Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!n
emesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: piotr <t...@n...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody
Date: Sat, 19 Mar 2005 20:07:56 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <d1htiu$876$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d0cq55$cn0$1@atlantis.news.tpi.pl>
<3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa200.wielkie-drogi.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1111259550 8422 217.99.145.200 (19 Mar 2005 19:12:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 Mar 2005 19:12:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041217
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235436
Ukryj nagłówki
pusiak wrote:
> Lody na jajach i mleku
>
> 300ml mleka
> 150 ml chudej, słodkiej śmietanki
> 100 g cukru pudru
> 4 zółtka
> kilka kropli esencji waniliowej
>
> Mleko, cukier i śmietanę umieścić w rondlu i zagotować na małym ogniu. Ubić
> żółtka z esencja waniliową. Stale mieszając, zalać ubite żółtka wrzącym mlekiem
> ze śmietaną. Zaczekać, aż całość ostygnie.
> Masę w płytkim pojemniku trzymać w zamrażarce do czasu gdy zacznie zamarzać.
> Wówczas ubić mikserem (ja ubijam nawet kilka razy w ciągu całego procesu
> zamarzania aby były puszyste). Przelewam do mniejszych pojemników i zamrozić.
>
> Czekoladowe:
> 100g czekolady należy rozpuścić bardzo powoli w mleku, na małym ogniu nie
> doprowadzając do wrzenia
>
ok wygląda na to że sposób w który mrozisz lodu jest bardziej odpowiedni
do sorbetu pewnie nie masz maszynki i tu tkwi problem bo składniki i
technika jest spoko jeśli jeszcze w mleku zagotujesz prawdziwą wanilie
będzie lepszy efekt lody zazwyczaj wymagają 4 godzinnego dojrzewania w
zamrażarce natomiast póżniej musisz pamietać o tym zebt je przełozyć do
lodówki przed podaniem czas wypracujesz sama.
piotr
p.s. słuchaj nie wzoruj się na tym władku los bo z jego przepisów wynika
że to zwykły kotleciarz sama już teraz robisz fajniejsze rzeczy
|