Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lody domowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lody domowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 224


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2017-07-23 01:52:25

Temat: Re: Lody domowe
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-07-23 o 01:11, XL pisze:
> XL <i...@g...pl> wrote:

> Świetne są cytrynowe (cytryna ze skórką, pokrojona w kostkę i zamrożona),
> truskawkowe, jagodowe, malinowe, wiśniowe (wiśnie drylowane!). Opracowuję
> ww. przepis w wersjach nieowocowych - o efektach dam znać. Na uwadze mam
> oczywiście lody czekoladowe, waniliowe itp. I lody advocat - oczywiście
> jeśli ajerkoniak da się zamrozić w kostkach, ale tu, ze względu na alkohol,
> przewiduję pewne trudności; jutro testowanie.
>
adwokat ten domowy na spirytusie bez problemu (i ciekłego azotu) można
doprowadzić do konsystencji bardzo gęstego miodu i w tej postaci dodawać
do mieszanki lodowej. Osobiście (ponieważ jestem na diecie (ha,ha, ale
kawał) preferuję w upalny dzień tak po 17 wyciągnąć taki pojemniczek z
półmrożonym adwokatem, przełożyć do srebrnego pucharka (na starociach za
15 złotych kupione) i maleńką srebrną łyżeczką (takoż, za 5 zł) nabierać
i delektować się smakiem w naturalnie w dobrym towarzystwie czyli ja i
ciekawa książka. Mniemam że mniam :)
I smaczne i zdrowe bo tylko na środkach które natura dała.
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2017-07-23 03:01:17

Temat: Re: Lody domowe
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-07-23 o 00:09, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>>>> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach,
>>>>> ale nie w postaci ziarenek?
>>>> Utrzeć z łyżką cukru?
>>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
>> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
>> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
> Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
> osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
> tak było?
>
:-D

Aż musialam zajrzeć na google co to legumina, bo zapomniałam co to za
jedzenie.
Na wikipedii się dokształciłam i wklejam kawałek objaśnienia:
*Legumina* - nazwa popularnych deserów
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Deser>. Zaliczają się do nich słodkie
potrawy, zazwyczaj mączne lub jajeczne, podawane po zasadniczym
posiłku^[1] <https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Sj
p_PWN-1>
^[2]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
4.86wierczakiewiczowa-Listy-2>
. Jeszcze przed II wojną światową
<https://pl.wikipedia.org/wiki/II_wojna_%C5%9Bwiatow
a> leguminy podawano
w Polsce faktycznie wyłącznie na deser, jednak w trudnym ekonomicznie
okresie PRL-u
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Rzeczpospolita
_Ludowa> część z
tych potraw stała się daniami obiadowymi^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
. W kuchni polskiej <https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska> do
legumin zalicza się następujące, przyrządzone na słodko potrawy: budynie
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Budy%C5%84>, suflety
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Suflet>^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
, omlety <https://pl.wikipedia.org/wiki/Omlet>^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
, naleśniki <https://pl.wikipedia.org/wiki/Nale%C5%9Bnik>^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, racuchy <https://pl.wikipedia.org/wiki/Racuchy>^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, pierogi <https://pl.wikipedia.org/wiki/Pierogi> (z twarogiem
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Twar%C3%B3g> i owocami)^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, makaron <https://pl.wikipedia.org/wiki/Makaron> pszenny lub kluski
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Kluski_%28potrawa%29> (np. makaron z
twarogiem^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, knedle <https://pl.wikipedia.org/wiki/Knedle> z owocami^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, pierogi leniwe <https://pl.wikipedia.org/wiki/Pierogi_leniwe>^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, pampuchy <https://pl.wikipedia.org/wiki/Pampuchy>), ryż
<https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ry%C5%BC
_bia%C5%82y&action=edit&redlink=1>
(ze śmietaną i owocami, gotowany na mleku)^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3>
, musy
<https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Mus_%28d
eser%29&action=edit&redlink=1>^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
, galaretki <https://pl.wikipedia.org/wiki/Galaretka>^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
, kisiele mleczne <https://pl.wikipedia.org/wiki/Kisiel_mleczny> (tzw.
budynie)^[4]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-.C
5.81ozi.C5.84scy283-4>
, legumina z zupy ,,nic"
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_nic#Legumina> a nawet zupy owocowe
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_owocowa> (podane z makaronem,
grzaneczkami <https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzanki> lub groszkiem
ptysiowym <https://pl.wikipedia.org/wiki/Groszek_ptysiowy>^[3]
<https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina#cite_note-Ka
sprzyk-Chevriaux-3> ).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2017-07-23 11:16:08

Temat: Re: Lody domowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Animka pisze:

>>>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>>>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>>>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>>> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
>>> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
>>> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
>> Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
>> osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
>> tak było?
>
> :-D
>
> Aż musialam zajrzeć na google co to legumina, bo zapomniałam
> co to za jedzenie.
> Na wikipedii się dokształciłam i wklejam kawałek objaśnienia:
> *Legumina* - nazwa popularnych deserów
[...]
> legumina z zupy "nic"

Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
mało kto wie co to takiego.

Jarek

PS
Wikipedia tego dokładnie nie wyjaśnia, ale słowo "legumina" było też
używane po prostu dla opisania pewnej części obiadu, a właśniwie jego
etapu -- tego, który był na końcu. I różne rzeczy mogły wtedy na stół
trafić. Dzisiaj byśmy powiedzieli "na deser". Dzisiaj wcześniejsze
dwa etapy po prostu numerujemy. W prababcinych czasach etapów bywało
więcej, a zamiast numerów używano nzaw własnych. I tak na przykład
był "sztukamięs" -- co wcale nie musiało oznaczać, że jadło się wołowe
z rosołu. Wiele można było podać "na sztukamięs", i to niekoniecznie
nawet z mięsa.

--
Es ist Zimmt -- to jest cynamon. Do czego potrzebuje się cynamon? Do zupe,
do legumine potrzebuje się cynamon. Co to jest cynamon? Jest taki kora
z jedne drzewo. Gdzie mieszka taki drzewo cynamon? W Indii mieszka taki
drzewo. Patrz na globus -- tu leży Indii. Daj mnie za dziesiątkę cynamon...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2017-07-23 12:05:23

Temat: Re: Lody domowe
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-07-23 o 11:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>>>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>>>>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>>>>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>>>> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
>>>> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
>>>> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
>>> Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
>>> osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
>>> tak było?
>>
>> :-D
>>
>> Aż musialam zajrzeć na google co to legumina, bo zapomniałam
>> co to za jedzenie.
>> Na wikipedii się dokształciłam i wklejam kawałek objaśnienia:
>> *Legumina* - nazwa popularnych deserów
> [...]
>> legumina z zupy "nic"
>
> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
> mało kto wie co to takiego.
>
> Jarek
>
Oprócz porridge (płatki owsiane zalewane zimnym mlekiem) najbardziej
znienawidzona zupa dzieciństwa. Śmierdzące wanilią mleko podbite
żółtkiem i kupą czegoś - brrrrrrrrr, nawet jak to piszę to mnie rusza.
Najciekawsze, że przepadałem za każdym z tych składników ale osobno. :)
Literek mleka na raz, jajówa ze trzech potem sześciu, pianki bezowe z
kremem waniliowym... Po prawdziwą wanilię trzeba było chodzić aż na
Długą, a teraz mam dostawki prosto z Madagaskaru :), przyjaciółki i
znajome bardzo to sobie chwalą... Panowie też. Używają lekko
podsuszonych strąków do aromatyzowania pyszności :)

Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
frites et du poulet français
Smacznego
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2017-07-23 13:36:29

Temat: Re: Lody domowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan stefan napisał:

>> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
>> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
>> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
>> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
>> mało kto wie co to takiego.
>
> Oprócz porridge (płatki owsiane zalewane zimnym mlekiem) najbardziej
> znienawidzona zupa dzieciństwa. Śmierdzące wanilią mleko podbite
> żółtkiem i kupą czegoś - brrrrrrrrr, nawet jak to piszę to mnie rusza.

Swoim dzieciom też robiłem zupę "nic". Ale każdemu tylko raz. Nawet
nie dlatego, że im nie smakowało, czy wręcz ze strachu, że mnie po
latach obsmarują za to gdzieś w Internecie. Jakoś nie chciało mi się
więcej dłubać przy takim niczym.

> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
> frites et du poulet français

Skoro pan doktór zalecił taką dietę, to trzeba się przemóc i zjeść.

> Smacznego

Nawzajem. I na zdrowie.

Jarek

--
Z wszystkich zup nam najlepiej smakowała
przyprawiona z umiarem, acz pikantna,
Taka posilna, taka przymilna,
kartoflanka, kochana kartoflanka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2017-07-23 18:17:00

Temat: Re: Lody domowe
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-07-23 o 11:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>>>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>>>>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>>>>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>>>> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
>>>> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
>>>> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
>>> Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
>>> osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
>>> tak było?
>> :-D
>>
>> Aż musialam zajrzeć na google co to legumina, bo zapomniałam
>> co to za jedzenie.
>> Na wikipedii się dokształciłam i wklejam kawałek objaśnienia:
>> *Legumina* - nazwa popularnych deserów
> [...]
>> legumina z zupy "nic"
> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
> mało kto wie co to takiego.
Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
ziemniaki i zacierki.
Osobiście nie lubię żadnych zup oprócz pomidorowej i rosołu, więc nie
gotuję innych.
> PS
> Wikipedia tego dokładnie nie wyjaśnia, ale słowo "legumina" było też
> używane po prostu dla opisania pewnej części obiadu, a właśniwie jego
> etapu -- tego, który był na końcu. I różne rzeczy mogły wtedy na stół
> trafić. Dzisiaj byśmy powiedzieli "na deser". Dzisiaj wcześniejsze
> dwa etapy po prostu numerujemy. W prababcinych czasach etapów bywało
> więcej, a zamiast numerów używano nzaw własnych. I tak na przykład
> był "sztukamięs" -- co wcale nie musiało oznaczać, że jadło się wołowe
> z rosołu. Wiele można było podać "na sztukamięs", i to niekoniecznie
> nawet z mięsa.
>
Wszystko cię zmienia i nie wszyscy nadążają.

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2017-07-23 18:23:31

Temat: Re: Lody domowe
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-07-23 o 12:05, stefan pisze:
> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
> frites et du poulet français
Moje najbardziej ulubione danie, ale polskie :-)

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2017-07-23 18:49:26

Temat: Re: Lody domowe
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .07.2017 o 18:23 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:

> W dniu 2017-07-23 o 12:05, stefan pisze:
>> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
>> frites et du poulet français
> Moje najbardziej ulubione danie, ale polskie :-)
>

Elita je po francusku, zaś my tłuszcza po polsku.

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2017-07-23 19:18:20

Temat: Re: Lody domowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Animka pisze:

>> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
>> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
>> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
>> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
>> mało kto wie co to takiego.
> Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
> Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
> ziemniaki i zacierki.

Po raz pierwszy spotykam się z nazwaniem tego rodzaju polewki 'zupą "nic"'.

Jarek

--
Maszyna przez dłuższy czas w ogóle się nie ruszała. Klapaucjusz
jął zacierać z zadowolenia ręce, Trurl zaś rzekł:
-- O co ci chodzi? Kazałeś jej nic nie robić, więc nic nie robi!
-- Nieprawda. Kazałem jej zrobić Nic, a to co innego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2017-07-23 19:26:40

Temat: Re: Lody domowe
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .07.2017 o 18:17 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:


(...)
> Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
> Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
> ziemniaki i zacierki.
(...)

Prawdopodobnie mylisz z wodzionką:
http://www.kulinarneprzepisy.pl/index.php?act=det&id
=8594

albo z fitką:
http://www.slaskie.travel/Potrawy/Pokaz/512048/fitka
-zupa-z-wody-i-wloszczyzny-z-ziemni

Zupa nic zawsze była na słodko:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_nic
a jej "wynalezienie" przypisuje się Aleksandrze Potockiej.

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 23


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Urządzenie do gotowania na parze
Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonem
Re: plaga
Chłodnik na gorące dni
Nie kupuję towarów halal!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »