« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-07-22 20:52:01
Temat: Lody domoweCześć!
To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
kilka godzin.
Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
uświadczy się łatwo.
"Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-07-22 22:07:53
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
> Cześć!
>
> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>
> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>
> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy
> na kilka godzin.
> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach
> nie uświadczy się łatwo.
>
> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>
Fajny przepis!
Jajka jednak będę ucierała mikserem, śmietankę będę ubijała też mikserem.
Same białka to zawsze ubijam ręcznie- trzepaczką.
Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach, ale nie w postaci
ziarenek?
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-07-22 22:43:09
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-22 o 22:07, Animka pisze:
> Fajny przepis!
> Jajka jednak będę ucierała mikserem, śmietankę będę ubijała też mikserem.
> Same białka to zawsze ubijam ręcznie- trzepaczką.
> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach, ale nie w postaci
> ziarenek?
>
>
Utrzeć z łyżką cukru?
pozdr
stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-07-22 23:32:50
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-22 o 22:43, stefan pisze:
> W dniu 2017-07-22 o 22:07, Animka pisze:
>
>> Fajny przepis!
>> Jajka jednak będę ucierała mikserem, śmietankę będę ubijała też
>> mikserem.
>> Same białka to zawsze ubijam ręcznie- trzepaczką.
>> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach, ale nie w
>> postaci ziarenek?
>>
>>
>
> Utrzeć z łyżką cukru?
Dziękuję serdecznie :-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-07-22 23:34:47
Temat: Re: Lody domowePan stefan napisał:
>> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach,
>> ale nie w postaci ziarenek?
>
> Utrzeć z łyżką cukru?
W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
Jarek
--
A jeśli ci ktoś powie, że masz dodać wanilii, to mu daj w pysk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2017-07-22 23:52:37
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-22 o 23:34, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pan stefan napisał:
>
>>> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach,
>>> ale nie w postaci ziarenek?
>> Utrzeć z łyżką cukru?
> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>
Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała "tworzyć"
ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym, czy wrzucala do
gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2017-07-22 23:58:42
Temat: Re: Lody domoweTrefniś <t...@m...com> wrote:
> Cześć!
>
> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>
> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>
> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
> kilka godzin.
> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
> uświadczy się łatwo.
>
> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>
Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
(jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera, dodać dowolną ilość
cukru, zalać słodką śmietanką tortową 36 % (nie inną!) tyle, aby ledwie
przykryła owoce. Od razu miksować kilka sekund do uzyskania pożądanej
konsystencji lodów i/lub pożądanego stopnia rozdrobnienia owoców. Podawać
natychmiast 333-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2017-07-23 00:03:27
Temat: Re: Lody domoweXL <i...@g...pl> wrote:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
>
> Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
> (jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
>
> Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
> szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera,
Oczywiście chodzi o blender kielichowy - taki z nożami w dnie dzbanka.
Ręcznym mikserem zrobić lodów nie da rady. No ale prawie przecież każdy
dziś robi modne smoothie i ma taki blender, to i lody warto nim zrobić :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2017-07-23 00:09:13
Temat: Re: Lody domoweAnimka pisze:
>>>> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach,
>>>> ale nie w postaci ziarenek?
>>> Utrzeć z łyżką cukru?
>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
tak było?
Jarek
--
Arak, kontuszówka, jarzębinówka, orzechówka, wiśniówka,
waniliówka i diabli wiedzą, co tam jeszcze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2017-07-23 01:11:22
Temat: Re: Lody domoweXL <i...@g...pl> wrote:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Cześć!
>>
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
>> kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>>
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
>
> Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
> (jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
>
> Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
> szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera, dodać dowolną ilość
> cukru, zalać słodką śmietanką tortową 36 % (nie inną!) tyle, aby ledwie
> przykryła owoce. Od razu miksować kilka sekund do uzyskania pożądanej
> konsystencji lodów i/lub pożądanego stopnia rozdrobnienia owoców. Podawać
> natychmiast 333-)
>
>
Świetne są cytrynowe (cytryna ze skórką, pokrojona w kostkę i zamrożona),
truskawkowe, jagodowe, malinowe, wiśniowe (wiśnie drylowane!). Opracowuję
ww. przepis w wersjach nieowocowych - o efektach dam znać. Na uwadze mam
oczywiście lody czekoladowe, waniliowe itp. I lody advocat - oczywiście
jeśli ajerkoniak da się zamrozić w kostkach, ale tu, ze względu na alkohol,
przewiduję pewne trudności; jutro testowanie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |