Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:lkwZJZ+2pp/XIS+NRPHBAoUMr90=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5973ca92$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Lody domowe
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 22 Jul 2017 21:58:42 GMT
Lines: 32
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.88.211
X-Trace: 1500760722 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 660 79.185.88.211:49807
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377329
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Cześć!
>
> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>
> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>
> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
> kilka godzin.
> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
> uświadczy się łatwo.
>
> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>
Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
(jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera, dodać dowolną ilość
cukru, zalać słodką śmietanką tortową 36 % (nie inną!) tyle, aby ledwie
przykryła owoce. Od razu miksować kilka sekund do uzyskania pożądanej
konsystencji lodów i/lub pożądanego stopnia rozdrobnienia owoców. Podawać
natychmiast 333-)
|