Data: 2017-07-23 01:11:22
Temat: Re: Lody domowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Cześć!
>>
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
>> kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>>
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
>
> Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
> (jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
>
> Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
> szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera, dodać dowolną ilość
> cukru, zalać słodką śmietanką tortową 36 % (nie inną!) tyle, aby ledwie
> przykryła owoce. Od razu miksować kilka sekund do uzyskania pożądanej
> konsystencji lodów i/lub pożądanego stopnia rozdrobnienia owoców. Podawać
> natychmiast 333-)
>
>
Świetne są cytrynowe (cytryna ze skórką, pokrojona w kostkę i zamrożona),
truskawkowe, jagodowe, malinowe, wiśniowe (wiśnie drylowane!). Opracowuję
ww. przepis w wersjach nieowocowych - o efektach dam znać. Na uwadze mam
oczywiście lody czekoladowe, waniliowe itp. I lody advocat - oczywiście
jeśli ajerkoniak da się zamrozić w kostkach, ale tu, ze względu na alkohol,
przewiduję pewne trudności; jutro testowanie.
|