Data: 2017-07-23 13:36:29
Temat: Re: Lody domowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan stefan napisał:
>> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
>> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
>> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
>> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
>> mało kto wie co to takiego.
>
> Oprócz porridge (płatki owsiane zalewane zimnym mlekiem) najbardziej
> znienawidzona zupa dzieciństwa. Śmierdzące wanilią mleko podbite
> żółtkiem i kupą czegoś - brrrrrrrrr, nawet jak to piszę to mnie rusza.
Swoim dzieciom też robiłem zupę "nic". Ale każdemu tylko raz. Nawet
nie dlatego, że im nie smakowało, czy wręcz ze strachu, że mnie po
latach obsmarują za to gdzieś w Internecie. Jakoś nie chciało mi się
więcej dłubać przy takim niczym.
> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
> frites et du poulet français
Skoro pan doktór zalecił taką dietę, to trzeba się przemóc i zjeść.
> Smacznego
Nawzajem. I na zdrowie.
Jarek
--
Z wszystkich zup nam najlepiej smakowała
przyprawiona z umiarem, acz pikantna,
Taka posilna, taka przymilna,
kartoflanka, kochana kartoflanka.
|