Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lody domowe Re: Lody domowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Lody domowe

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-07-23 18:17:00
Temat: Re: Lody domowe
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2017-07-23 o 11:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>>>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>>>>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>>>>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>>>> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
>>>> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
>>>> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
>>> Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
>>> osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
>>> tak było?
>> :-D
>>
>> Aż musialam zajrzeć na google co to legumina, bo zapomniałam
>> co to za jedzenie.
>> Na wikipedii się dokształciłam i wklejam kawałek objaśnienia:
>> *Legumina* - nazwa popularnych deserów
> [...]
>> legumina z zupy "nic"
> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
> mało kto wie co to takiego.
Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
ziemniaki i zacierki.
Osobiście nie lubię żadnych zup oprócz pomidorowej i rosołu, więc nie
gotuję innych.
> PS
> Wikipedia tego dokładnie nie wyjaśnia, ale słowo "legumina" było też
> używane po prostu dla opisania pewnej części obiadu, a właśniwie jego
> etapu -- tego, który był na końcu. I różne rzeczy mogły wtedy na stół
> trafić. Dzisiaj byśmy powiedzieli "na deser". Dzisiaj wcześniejsze
> dwa etapy po prostu numerujemy. W prababcinych czasach etapów bywało
> więcej, a zamiast numerów używano nzaw własnych. I tak na przykład
> był "sztukamięs" -- co wcale nie musiało oznaczać, że jadło się wołowe
> z rosołu. Wiele można było podać "na sztukamięs", i to niekoniecznie
> nawet z mięsa.
>
Wszystko cię zmienia i nie wszyscy nadążają.

--
animka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.07 Animka
23.07 Trefniś
23.07 Jarosław Sokołowski
23.07 Trefniś
23.07 Animka
23.07 Animka
23.07 Animka
23.07 Animka
23.07 tandoori.curry
23.07 stefan
23.07 Jarosław Sokołowski
23.07 FEniks
23.07 FEniks
25.07 Animka
25.07 Animka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?