Data: 2017-07-23 00:09:13
Temat: Re: Lody domowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka pisze:
>>>> Mam pytanie: co zrobić, żeby ta wanilia była w lodach,
>>>> ale nie w postaci ziarenek?
>>> Utrzeć z łyżką cukru?
>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
tak było?
Jarek
--
Arak, kontuszówka, jarzębinówka, orzechówka, wiśniówka,
waniliówka i diabli wiedzą, co tam jeszcze.
|