Data: 2017-07-22 23:58:42
Temat: Re: Lody domowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Cześć!
>
> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>
> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>
> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
> kilka godzin.
> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
> uświadczy się łatwo.
>
> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>
Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
(jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera, dodać dowolną ilość
cukru, zalać słodką śmietanką tortową 36 % (nie inną!) tyle, aby ledwie
przykryła owoce. Od razu miksować kilka sekund do uzyskania pożądanej
konsystencji lodów i/lub pożądanego stopnia rozdrobnienia owoców. Podawać
natychmiast 333-)
|