Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody domowe
Date: Sun, 23 Jul 2017 12:05:23 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 45
Message-ID: <ol1sd5$se0$1@node1.news.atman.pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ol0bdh$7d0$1@news.icm.edu.pl> <ol0dcv$79c$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <ol0hht$mi8$1@news.icm.edu.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <ol0sjl$89m$1@news.icm.edu.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-71-145-197.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1500804325 29120 89.71.145.197 (23 Jul 2017 10:05:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Jul 2017 10:05:25 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.2.1
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377337
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-07-23 o 11:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>>>> W przepisach z czasów prababcinych występowały czasem laski
>>>>> wanilli wielokrotnego użytku. Pomoczyć taką w trakcie gotowania
>>>>> leguminy -- a potem znów ją do słoja, na następny raz.
>>>> Moja mamusia jakąś laskę wanilii moczyła w mleku jak miała
>>>> "tworzyć" ciasto drożdżowe (tylko nie pamiętam czy w zimnym,
>>>> czy wrzucala do gorącego). Nie używała jej wielokrotnie.
>>> Powiadają, że za sanacji chłop trzy razy gotował ziemniak w raz
>>> osolonej wodzie. Może z wanilią i jaśniepańskimi leguminami też
>>> tak było?
>>
>> :-D
>>
>> Aż musialam zajrzeć na google co to legumina, bo zapomniałam
>> co to za jedzenie.
>> Na wikipedii się dokształciłam i wklejam kawałek objaśnienia:
>> *Legumina* - nazwa popularnych deserów
> [...]
>> legumina z zupy "nic"
>
> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
> mało kto wie co to takiego.
>
> Jarek
>
Oprócz porridge (płatki owsiane zalewane zimnym mlekiem) najbardziej
znienawidzona zupa dzieciństwa. Śmierdzące wanilią mleko podbite
żółtkiem i kupą czegoś - brrrrrrrrr, nawet jak to piszę to mnie rusza.
Najciekawsze, że przepadałem za każdym z tych składników ale osobno. :)
Literek mleka na raz, jajówa ze trzech potem sześciu, pianki bezowe z
kremem waniliowym... Po prawdziwą wanilię trzeba było chodzić aż na
Długą, a teraz mam dostawki prosto z Madagaskaru :), przyjaciółki i
znajome bardzo to sobie chwalą... Panowie też. Używają lekko
podsuszonych strąków do aromatyzowania pyszności :)
Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
frites et du poulet français
Smacznego
pozdr
Stefan
|