Data: 2002-10-01 07:50:45
Temat: Re: Łosoś po skandynawsku
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldek F.:
> Poszukuję przepisu na łososia po skandynawsku.
> Wiem że posypuje się surowego łososia koperkiem, ale czym jeszcze i jak z
> nim dalej postępować.
nie posypuje się. Drań nazywa się gravad lax, czyli zakopany łosoś (tak
się go robiło kiedyś). Robi się to tak:
1 łosoś
3 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe soli
biały pieprz, zmielony
koperku pęczek.
i jeszcze jeden pęczek.
Rybę sfiletować, płaty mają być razem. Natrzeć od strony wewnętrznej
roztartą mieszaniną cukru, soli i pieprzu. Włożyć koperek (w całości,
tylko nie zapomnij ściągnąć gumki), przyklapnąć rybę, włożyć do worka
plastikowego, zamknąć szczelnie i włożyć do lodówki na przynajmniej 24h.
Po rozpakowaniu wylać wodę, pokroić na cienkie plastry i podawać ze
świeżym koperkiem i sosem musztardowym do łososia.
Sos musztardowy (gravad laxsas): // a z kółkem
6 łyżek musztardy
400ml oleju
4 łyżki stołowe cukru
no i znowu koperek
olej "wrobić" w musztardę utartą z cukrem, tak jak się majonez robi, aż
będzie gładki sos. Dodać drobno posiekanego koperku, odstawić, coby się
przegryzło.
Aha, powyższego nie robiłem sam, ale jadłem (nie sam ;-))
Waldek
|