Data: 2001-08-02 17:06:52
Temat: Re: Łosoś z makaronem - po włosku? a kuchnie regionalne
Od: "kachna" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"składniki z rodzimych stron" takie jak mieszanka warzywna mro`zona
Hortexu...
kachna
Użytkownik cezary gmyz <c...@z...media.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kc148$3rd$...@n...onet.pl...
> Moja siostra gotuje kawalki lososia w smietanie zaprawionej bialym winem i
> sokiem z pomaranczy oraz kaparami, Mniamniam ale podaje do tego ryz a nie
> makaron, Komponuje sie swietnie.
> Jezeli chodzi o kuchnie regionalne w Polsce to problem jest taki sam jak z
> polskim zarciem poza granicami naszego kraju po prostu brak orginalnych
> skladnikow no moze z wyjatkiem USA, gdzie mozna dostac nawet polskie
> malosolne i zakwas na zur. W Polsce z natury rzeczy jedzenie innych
kuchni
> powinno byc opatrywane przedrostkie ala. Ci co byli w Chinach tez
twierdza,
> ze tamtejsze jedzenie to zupelnie cos inne niz serwuja azjaci w Polsce,
choc
> przeciez czesto sprowadzaja skladniki z rodzinnych stron
> Czarek
>
> ----------
> In article <9kbnvu$jsv$1@sunsite.icm.edu.pl>, "Sebastian Hałucha"
> <s...@p...fm> wrote:
>
>
> > No własnie jadłem coś takiego w knajpie prowadzonej przez włocha w
> > niemczech.
> > Makaron - wstążki szerokie, Łosoś w kostkę (1x1cm) - podsmażony , i do
tego
> > łososiowy sosik. No właśnie jak się taki sosik robi. Próbowałem znaleźć
coś
> > podobnego w polskich "włoskich " knajpach ale się nie udało.
> >
> > MOże ktoś wie jak to cudo zrobić. Naprawdę było dobre.
> >
> > A tak pozatym to uważam że w Polsce sa słabe regionalne kuchnie.
Przykładem
> > niech będzie najpopularniejsza "meksykańska " knajpa w Krakowie. Nawet
nie
> > leżała koło pożądnej meksykańskiej kuchni. Owszem jedzenie dobre - ale
> > niezbyt meksykańskie.
> >
> > Krakowiacy wiedzą o jaką knajpę chodzi.
> >
> > seba
> >
> > --
> > _________________________
> >
> > S...@p...fm
> > ICQ: 52655514
> > _________________________
> >
> >
|