Data: 2001-08-02 17:03:19
Temat: Re: Łosoś z makaronem - po wł osku? a kuchnie regionalne
Od: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moja siostra gotuje kawalki lososia w smietanie zaprawionej bialym winem i
sokiem z pomaranczy oraz kaparami, Mniamniam ale podaje do tego ryz a nie
makaron, Komponuje sie swietnie.
Jezeli chodzi o kuchnie regionalne w Polsce to problem jest taki sam jak z
polskim zarciem poza granicami naszego kraju po prostu brak orginalnych
skladnikow no moze z wyjatkiem USA, gdzie mozna dostac nawet polskie
malosolne i zakwas na zur. W Polsce z natury rzeczy jedzenie innych kuchni
powinno byc opatrywane przedrostkie ala. Ci co byli w Chinach tez twierdza,
ze tamtejsze jedzenie to zupelnie cos inne niz serwuja azjaci w Polsce, choc
przeciez czesto sprowadzaja skladniki z rodzinnych stron
Czarek
----------
In article <9kbnvu$jsv$1@sunsite.icm.edu.pl>, "Sebastian Hałucha"
<s...@p...fm> wrote:
> No własnie jadłem coś takiego w knajpie prowadzonej przez włocha w
> niemczech.
> Makaron - wstążki szerokie, Łosoś w kostkę (1x1cm) - podsmażony , i do tego
> łososiowy sosik. No właśnie jak się taki sosik robi. Próbowałem znaleźć coś
> podobnego w polskich "włoskich " knajpach ale się nie udało.
>
> MOże ktoś wie jak to cudo zrobić. Naprawdę było dobre.
>
> A tak pozatym to uważam że w Polsce sa słabe regionalne kuchnie. Przykładem
> niech będzie najpopularniejsza "meksykańska " knajpa w Krakowie. Nawet nie
> leżała koło pożądnej meksykańskiej kuchni. Owszem jedzenie dobre - ale
> niezbyt meksykańskie.
>
> Krakowiacy wiedzą o jaką knajpę chodzi.
>
> seba
>
> --
> _________________________
>
> S...@p...fm
> ICQ: 52655514
> _________________________
>
>
|